Pacientii care apar ca neasigurati la Sanatate din vina angajatorului care nu le-a virat contributia la Fondul de Sanatate vor beneficia gratuit de servicii medicale in sistemul public de sanatate, cand vom merge cu cardul national de sanatate la medic, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului.
Cardul de sanatate ii va permite medicului sa verifice in sistem (SIUI), in timp real, daca ai platit contributia la sanatate. Cand il vom primi, cardul va inlocui adeverinta de asigurat necesara in prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.
Proiectul de act normativ aduce o modificare importanta la legea cardului: pacientii care nu pot face dovada calitatii de asigurat, pentru ca angajatorul nu le-a virat contributia la Sanatate, vor beneficia gratuit de asistenta medicala, cand vor merge la medic cu cardul national de sanatate.
Legea cardului national de sanatate prevedea ca doar pacientii care figureaza in sistem cu plata la zi a contributiei la Sanatate sa beneficieze gratuit de asistenta medicala, in timp ce pacientii care figureaza ca neasigurati sa plateasca serviciile medicale accesate in sistemul public de sanatate. Proiectul de OUG le va permite si pacientilor care sunt neasigurati din vina angajatorilor sa beneficieze de asistenta medicala gratuita, la fel ca cei asigurati.