www.prodieta.ro informeaza: Glanda tiroida este sub forma literei H sau fluture. Tiroida este situata la baza gatului, putin mai jos fata de "marul lui Adam". Glanda tiroida regleaza metabolismul, functionarea sistemului nervos central, a celui cardiovascular, digestiv si muscular.
O parte din dereglarile glandei tiroide pot fi determinate de o alimentatie defectuoasa sau saraca in iod. Este bine de stiut ca afectiunile glandei tiroide apar de pana la zece ori mai frecvent la femei decat la barbati, inegalitate justificata de fluctuatiile hormonale din organismul feminin.

Dereglarea tiroidei

Diagnosticul dereglarilor tiroidei se poate stabili relativ usor, prin proba sanguina, TSH, daca valoarea este mai mica de 0,01 mUI/l (unitati internationale). Pacientul poate fi indrumat catre un medic endocrinolog, care va stabili despre ce tip de hipertiroidie este vorba. Simptome ale dereglarii glandei tiroide - enumeram scaderea metabolismului bazal pana la 30-35% si faptul ca metabolismul protidic este tulburat. Tot simptome de tiroida sunt si atunci cand se tulbura si metabolismul calciului, al fosforului si protidelor - fapt ce poate conduce la aparitia osteoporozei (cititi despre dieta asociata cu osteoporoza pe site-ul nostru). Si in metabolismul lipidelor au loc tulburari insemnate. Cei care au probleme cu glanda tiroida manifesta simptome diverse, respectiv au dificultati legate de greutate, se simt vlaguiti, sunt nervosi, depresivi si nu suporta caldura sau frigul.

Importanta iodului pentru ca tiroida sa functioneze optim

Iodul favorizeaza arderea grasimilor. Persoanele care au probleme cu tiroida sunt in general supraponderale sau obeze.
Tiroida produce hormonii triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) iar dereglarile pot fi hipertiroidismul, o afectiune care produce hormoni in exces sau hipotiroidismul, o insuficienta de hormoni. Tiroida preia iodul din alimente, suplimenti nutritivi sau sare iodata si il combina cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 si T4. Hormonii mentionati regleaza metabolismul corpului omenesc si functiile organelor interne. T3 si T4 traversează organismul prin fluxul sanguin si ajuta celulele sa converteasca oxigenul si caloriile in energie.
In anumite zone din tara noastra iodul se gaseste in cantitate scazuta in sol, apa si alimente (in special in regiunile de deal, subcarpatice). Astfel, pentru suplimentarea iodului din alimentatie, a fost introdusa sarea iodata si pastilele cu iodura de potasiu.
Surse alimentare de iod si vitamina E: alge marine, peste (hering, ton sau morun), nuci proaspete, paine din secara, cereale integrale, soia, crustacee, fasole verde, lactate, carne, ouale, sardine.
Chiar daca iau medicamente speciale, persoanele cu hipotiroidism slabesc foarte greu si, de aceea, o dieta adecvata asociata cu activitatea fizica regulata constituie conditii esentiale pentru tratarea acestei afectiuni. Carenta de iod din dieta este asociata cu hipotiroidismul. O cantitate suficienta de iod poate fi luata din sarea de mare iar suplimentele trebuie luate numai la recomandarea medicului, pentru ca si un exces de iod poate conduce tot la hipotiroidism.
DIETA RECOMANDATA pentru refacerea functiilor optime ale tiroidei:
Pentru o alimentatie sanatoasa in caz de probleme cu tiroida este recomandat sa consumam alimente care contin iod: peste, crustacee, alge marine, lactate, carne, legume si fructe, sare iodata. (Atentie, iodul nu este stabil in sarea iodata. Continutul de iod din sare scade, daca aceasta nu este depozitata corespunzator sau daca punem sare in mancare in timpul fierberii. Este mai bine daca adaugam sare atunci cand ne asezam la masa, iar sarea sa fie cumparata in vid). Cantitatea de iod din alimente scade la fierbere sau coacere astfel: din carne sau peste scade cu 50% prin preparare, in legume si fructe - cu 30%, iar in lapte - cu 25%.
Pentru o alimentatie sanatoasa in caz de probleme cu tiroida este recomandat sa consumam alimente care contin Vitamina A: pestele gras, ficat, lapte si produse lactate.
Aportul de vitamina A influenteaza in mare masura functionarea glandei tiroide si absorbtia de iod. Diabeticii sau cei ce sufera de o activitate marita a glandei tiroide au nevoie de vitamina A in cantitate mai mare decat DZR. Pentru a sti cata vitamina A sa luam zilnic trebuie insa sa consultati medicul.
Studiile arata ca si zincul imbunatateste functia glandei tiroide. Alimente bogate in zinc: cerealele integrale, laptele, pestele, scoicile, carnea de pasare, de vita sau de miel.