Se vorbeste atat de mult despre tratamente-minune care albesc dintii acasa sau despre smalt distrus de albirea dentara realizata de medicul dentist, incat oamenii au ajuns sa creada ca asa se intampla. Dr. Kurbe Mawada, specialistul Clinicii Art Implant, sustine ca acestea sunt doar mituri si ca albirea dentara reala se obtine doar prin tratamente profesionale si nu strica dintii.
E la moda vara, cand toata lumea vrea sa afiseze un zambet imaculat, pe un chip bronzat, dar e spectaculoasa si iarna, cand zambetul straluceste in luminile de Craciun. Departe de vechile metode traditionale, albirea dentara se face in prezent cu laser sau cu plasma si cu ultraviolete filtrate, speciale pentru dinti. In ambele cazuri, substanța folosita - peroxidul de hidrogen, in diverse concentratii - este potentata de cele doua tipuri de lumina.
"Albirea dentara e recomandata, de doua ori pe an, pacientilor care nu au probleme dentare importante nerezolvate, precum carii sau retractii gingivale. Cea mai agreata este albirea cu laser, pentru ca nu provoaca acea sensibilitate dentara care poate fi resimtita, o zi sau doua, dupa albirea cu lampa UV. Rezultatul: dinti chiar si cu trei-patru tonuri mai deschisi", sustine dr. Kurbe Mawada.
Potrivit medicului stomatolog, la fel de important in albirea dinților, precum metoda folosita este comportamentul alimentar al pacientului, dupa tratament.
"In functie de aspectul dintilor, medicul poate recomanda evitarea alimentelor care coloreaza dantura, chiar si o saptamana dupa tratament.. In cazul in care pacientul nu tine cont de aceste indicatii si bea cafea sau vin rosu, spre exemplu, dintele poate reveni la culoarea dinainte, mult mai repede", explica specialistul Clinicii Art Implant, subliniind ca albirea nu presupune nici un risc pentru dinti, precum subtierea sau carierea mai rapida a acestora.
Doctorul este de parere ca ar trebui evitata insa albirea cu gutiere, pe care unele persoane prefera s-o realizeze acasa.
"Diferenta dintre acesta si albirea de la dentist este ca sunt necesare mai multe aplicari, din cauza concentratiei scazute a peroxidului de hidrogen. In plus, e necesar si un contact foarte lung cu dintii â€" de regula gutierele se aplica inainte de culcare si se scot dimineata â€" care poate afecta gingia si poate mari sensibilitatea dentara. Pacientul nu stie sa inlature surplusul din gutiere, iar substanta ramane cateva ore si pe gingie", a explicat dr. Kurbe Mawada.

Cum prelungesti efectul de albire

Specialistul sustine ca exista unele metode prin care poti prelungi efectul albirii. Iata cateva din ele:
- Schimba din cand in cand pasta de dinti, pentru a obtine o curatare mai eficienta!
- Suplimenteaza din cand in cand spalarea obisnuita cu una cu bicarbonat sau cu sare, dar nu foarte des, pentru ca afecteaza gingia. Acestea au rolul de a curata mai bine dintii la suprafata, fiind usor abrazive.