Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Violenta asupra femeii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In fiecare an, in preajma zilei de 8 Martie â€" Ziua femeii, sunt aduse mai mult ca oricand in actualitate aspecte ca: egalitatea dintre sexe, combaterea discriminarii, violentele asupra femeii etc.
Desi violenta asupra femeii este nejustificata si de neacceptat, ea este o realitate des intalnita, pe care datele statistice o prezinta la cote alarmante. Potrivit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, aproape 800 de femei au murit in Romania din cauza violentei domestice, in ultimii 7 ani. La nivelul UE statisticile prezentate de FRA (Agentia pentru Drepturi Fundamentale) arata ca 22% dintre femei au fost supuse violentei fizice si/sau sexuale de catre un partener si ca 67% nu au raportat politiei sau altor organizatii incidentul de violenta la care au fost supuse de partenerii lor. In tara noastra, doar in 20% din cazuri s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva agresorului.
Desi, in mod imbucurator, tara noastra nu se afla pe un loc fruntas intr-un clasament intocmit la nivelul UE, datele statistice nu trebuie ignorate, agresiunile de orice natura asupra femeii, reperezentand o incalcare grava a drepturilor omului.
Stimati colegi, tinand cont de cele prezentate mai sus, singura solutie pentru aceste femei nu trebuie sa fie doar refugiul temporar in centrele pentru victimele violentei domestice, care si asa dispun de locuri insuficiente, si trebuie sa gasim impreuna solutii sustenabile. Impreuna cu societatea civila, cu alte foruri abilitate este necesar sa cream programe, campanii prin care sa reducem cat mai mult numarul femeilor abuzate si sa putem acorda sprijin real, sustinut celor care au cazut victime abuzurilor de orice natura.