ProTV: Prognoza meteo in toata tara pana in 23 iunie. Temperaturi de 28 de grade, dar si ploi in unele zone

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor care se vor produce in intervalul 13 - 23 iunie, in fiecare regiune a tarii.

Conform Mediafax, estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
In intervalul 13 - 17 iunie va urma o incalzire usoara si treptata a vremii, spre valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 28 de grade, ceea ce caracterizeaza o vreme calda pentru mijlocul lunii iunie. Totodata, pe parcursul primei saptamani, regimul termic nocturn are usoare variatii de 1...2 grade in plus sau in minus, in jurul valorii de 14 grade.
Incepand din 18 iunie temperaturile maxime pierd cateva grade, urmand sa ajunga la o medie de 26 de grade pe 23 iunie, in timp ce minimele nocturne raman la valori de 15 grade, in medie.
Ploile, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar mai importante cantitativ si pe arii mai extinse vor fi in intervalul 10 - 13 iunie.

CRISANA
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme in racire usoara, dupa care regimul termic mediu diurn va fi in crestere treptata spre 28 de grade pe 17 iunie. Ulterior, vremea se mai raceste cu aproximativ 3 grade pana in ultima zi a perioadei de prognoza. Temperaturile nocturne se vor mentine in general constante in ambele saptamani, situandu-se in medie in jurul valorii de 14 grade.
Aversele de ploaie si descarcarile electrice se vor semnala pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza. Gradul de instabilitate atmosferica diminueaza semnificativ in intervalul 14 -17 iunie, in timp ce dupa 18 iunie va creste din nou probabilitatea de aparitie a fenomenelor specifice instabilitatii atmosferice.

TRANSILVANIA
Vremea se incalzeste, iar inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza va fi carcaterizat de o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit pentru a doua decada a lunii iunie, media temperaturilor maxime urmand a fi de 27 de grade.
Pana pe 23 iunie insa, regimul termic diurn va scadea cu aproximativ 3 grade, in timp ce minimele nocturne nu vor avea in general oscilatii pe tot parcursul perioadei de prognoza, situandu-se in jurul unei medii de 12 grade.
Fenomenele specifice instabilitatii atmosferice isi vor face aparitia in fiecare zi, dar vor fi mai frecvente dupa data de 18 iunie.

MARAMURES
In intervalul 13 - 18 iunie se va resimti o incalzire treptata a vremii, dar dupa 19 iunie temperatura scadedin nou, ajungand la sfarsitul zilelor de prognoza spre medii ale maximelor de 24...25 de grade. Pe parcursul noptilor intregului intervalul de prognoza, temperatura aerului nu va avea variatii semnificative, minimele situandu-se in jurul unei medii de 13...14 grade .
Ploile, prezente mai ales in intervalul 10 - 14 iunie si 17 - 23 iunie, vor avea caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice.

MOLDOVA
La inceputul primei saptamani a perioadei de prognoza, mediile temperaturilor diurne vor fi in scadere, apoi vor creste usor. A doua saptamana va debuta cu maxime de 27...28 de grade, pentru ca pana la sfarsitul acesteia temperatura aerului sa mai scada cu aproximativ 2 grade. Regimul termic mediu nocturn va ramane relativ constant in intervalul 11 - 23 iunie, urmand a se situa in jurul valorii de 15 grade.
Aversele si descarcarile electrice se vor semnala frecvent pana pe 16 iunie si din nou dupa 18 iunie, insaploile vor fi mai importante cantitativ in intervalul 11 - 14 iunie si posibil pe 18 iunie.

DOBROGEA
Regimul termic se va mentine relativ constant in prima saptamana a intervalului de prognoza, cand valorile temperaturilor maxime vor fi, in medie, de aproximativ 26 de grade, iar cele ale minimelor nocturne de 17...18 grade - valori ce se mentin de interes si pe parcursul celei de a doua saptamani.
Incepand din primele zile ale saptamanii viitoare, maximele diurne adauga, in medie, 2 grade si raman in jurul valorii de 28 de grade pana la sfarsitul perioadei de prognoza, caracterizand astfel o vreme caldapentru a doua decada a lunii iunie.
Se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica intre 13 si 16 iunie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse pe 13 si 14 iunie, cand izolat se pot inregistra cantitati de apa mai importante. Ulterior, ploile de scurta durata isi mai pot face aparitia trecator, cel mai probabil in jurul datei de 18 iunie.

MUNTENIA
In intervalul 113 - 16 iunie temperaturile sa vor situa in jurul valorilor normale pentru acesta perioada, respectiv medii de 26 - 28 de grade. In a doua saptamana regimul termic mediu diurn se va mentine relativ constant, in jurul valorii de 29 de grade, caracterizand astfel o vreme calda.
Temperaturile nocturne vor marca o crestere cu aproximativ doua grade in prima noapte, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza va avea usoare variatii in jurul unei medii de 15 grade.
Incepand cu data de 16 iunie, probabilitatea de aparitie a averselor insotite de descarcari electrice scade semnificativ. Acestea se vor semnala sporadic, cel mai probabil pe 18 si 21 iunie.

OLTENIA
Valorile termice diurne se inscriu pe un trend ascendent, iar la inceputul saptamanii viitoare vor ajunge din nou la medii in jur de 28 de grade. Pana pe 23 iunie va urma o perioada cu un regim termic relativ constant la valorile diurne, ce se vor mentine in jurul a 27...28 de grade Celsius, fiind usor mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile medii nocturne vor avea usoare variatii pe tot parcursul celor doua saptamani si se vor situa in jur de 14...15 grade.
Ploile se vor semnala frecvent pana pe 16 iunie. In a doua saptamana fenomenele specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala trecator si pe arii restranse, cu precadere in jurul datei de 18 iunie.

LA MUNTE
Valorile termice vor marca o scadere usoara, apoi vor fi in crestere pana pe 17 iunie, ajungand din nou la o medie de aproximativ 18 grade, in jurul careia de altfel se vor mentine pana la sfarsitul intervalului. Minimele nocturne vor avea mici fluctuatii in intervalul 8 ....10 grade pe parcursul celor doua saptamani.
Aversele, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului se vor semnala pe arii mai restrane, mai ales in cursul dupa-amiezelor, cu o probabilitate mai mare de aparitie dupa data de 20 iunie.

(Sursa: Mediafax)