Mariustuca-ro / Jumatate din fauna marina a diparut, intre 1970 si 2012, din cauza oamenilor (Autoare: Magda Marincovici )
O noua ancheta, realizata de Fondurile mondiale pentru natura (WWF), arata ca jumatate din animalele marine au disparut intre 1970 si 2012, din cauza activitatilor omului, scrie Gentside Decouverte. Aproape jumatate din aceasta populatie marina (49%) a disparut in 40 de ani.
- Adesea cuvantul urgenta este prea slab pentru a descrie aceasta situatie cu adevarat una de urgenta, spune Richard Leck, directorul programului pentru WWF Australia. Concluziile anchetei se bazeaza pe toate speciile de animale oceanice apartinand familiilor de pesti, dar si de mamifere, reptile si pasari. Au fost analizate 5.829 de populatii apartinand de 1.234 de specii.

Dispar recifele de corali

Intr-un comunicat, WWF denunta efectele cumulate ale mai multor factori: pescuitul in exces si industria extractiva, poluarea, de la emisiile de gaze cu efect de sera responsabile de acidificarea oceanica pana la ridicarea temperaturii apelor.
Din pacate, in cativa ani, pestii au devenit o sursa la scara planetara. Consumul de peste mediu pe locuitor a crescut de la 9,9 kilograme, in anii 1960, la 19,2 kilograme, in 2012. In fiecare an, aproximativ 1,5 milioane de tone de peste este pescuit in Mediterana, mare cu zone de pescuit traditionale, care au pierdut aproximativ 90% din rezerve. Aceasta tendinta este valabila pentru toate marile si oceanele lumii. Aproape 75% din stocurile formate de unele familii de pesti fac obiectul schimburilor comerciale, cum sunt cele de ton, macrou, care deja au disparut.

Incalzirea climatica

Este posibil ca, pana in 2050, acest fenomen sa determine disparitia recifelor de corali si fauna dependenta de acestea, adica 25% din totalul speciilor marine.
Potrivit specialistilor, arealele protejate care reprezinta doar 4% din suprafata oceanelor, sunt foarte limitate si adesea ineficient controlate. Totusi, expertii estimeaza ca inca nu este prea tarziu pentru a reactiona si a limita aceste tendinte. Ei propun punerea rapid in aplicare a unor masuri, care sa repare raul facut si sa limiteze acest fenomen.