Politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor - Politia Sectorului 6 au documentat activitatea unor societati comerciale care desfasoara activitati de videochat, veniturile realizate nefiind declarate organelor fiscale in vederea calculului si platii taxelor si impozitelor aferente.
Totodata, reprezentantii acestor societati angajeaza diverse persoane carora nu le sunt intocmite formalitatile legale de incadrare in munca, salariile platite acestora nefiind evidentiate in vederea achitarii impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat.
La data de 26.08.2011, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au confirmat inceperea urmaririi penale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de "ascundere a bunului sau a sursei impozabile sau taxabile" si "omisiune, in tot sau in parte, a evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate".
Din verificarile efectuate, a rezultat faptul ca pentru fiecare locatie sunt tinute evidente privind sumele de bani realizate din aceasta activitate, precum si sumele de bani platite angajatilor, toate acestea nefiind declarate organelor fiscale, persoanele in cauza sustragandu-se in acest mod de la plata taxelor si impozitelor aferente.
Din datele detinute, a rezultat faptul ca sumele de bani rezultate din activitatea de videochat sunt aduse in Romania prin intermediul unor societati de tip off-shore cu sediul in strainatate.
In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca activitatea ilicita de evaziune fiscala se desfasoara la mai multe adrese din Capitala.
La data de 03.09.2011, in jurul orei 07:00, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor - Politia Sectorului 6, au efectuat trei perchezitii domiciliare la trei adrese din sectorele 2, 4 si 6.
Concomitent cu declansarea perchezitiilor, politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor si ai Serviciului de Investigatii Criminale - Politia Sectorelor 1-5, au descins la alte 12 locatii, in vederea efectuarii de verificari si controale.
Cu aceasta ocazie au fost identificate 31 de persoane (femei si barbati), care desfasurau activitati de videochat.
In urma verificarilor s-a stabilit ca acestea nu au contract individual de munca sau sunt remunerate cu salariul minim desi, in realitate, veniturile realizate sunt mult mai mari.
In urma perchezitiilor au fost ridicate inscrisuri, unitati de calcul si lap-top-uri, care urmează a fi expertizate. A mai fost confiscata suma de 7.500 de lei, provenită din activitatea de videochat.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 200.000 de lei.
Fata de reprezentantii a mai multor societati se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de "ascundere a bunului sau a sursei impozabile sau taxabile" si "omisiune, in tot sau in parte, a evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate".