Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata " Vorbim, gandim, simtim romaneste! ", pe care o puteti citi in continuare.
"Limba romana e Patria mea", spune Nichita Stanescu si ma regasesc cu totul in semnificatia acestei expresii. Deoarece acum cateva zile, pe 31 august, am sarbatorit Ziua Limbii Romane simt necesar sa punctez acest moment printr-o declaratie publica deoarece limba noastra romaneasca este una dintre cele mai de pret bogatii ale poporului roman.
Limba materna a unei natiuni este cel mai puternic instrument de pastrare a identitatii nationale, iar limba romana, prin statutul sau de pilon al fiintei nationale, a fost si ramane factorul coagulant al poporului roman de-a lungul istoriei si unul dintre elementele care marcheaza apartenenta la spiritualitatea romaneasca. Limba romana este limba unei frumoase culturi, care a imbogatit patrimoniul Europei si al lumii, dovedind continuitatea neamului romanesc pe aceste meleaguri.
Cel mai bun mod de a ne sarbatori limba este sa o respectam si sa o vorbim corect in fiecare zi. Si am avut ocazia sa vad, participand la manifestarile culturale organizate in comunitatile din judetul Mures, festivaluri de traditii populare, cum oamenii vorbesc, gandesc si simt romaneste, pastrand obiceiuri si traditii, imbracand portul popular traditional romanesc si folosind cu mandrie limba romana.
Mai mult, in prezent vorbim de existenta a doua state care vorbesc romaneste, precum si de peste 10 milioane de etnici romani care traiesc in afara granitelor Romaniei. Limba romana reprezinta elementul de coeziune al tuturor romanilor, indiferent de tara in care traiesc, care ne uneste si este pretutindeni un liant cu care ne mandrim si in jurul caruia ne structuram destinul national.
Avem obligatia ca impreuna sa ne omagiem limba noastra romana, sa o cunoastem si sa o vorbim tare oriunde ne-am afla, sa o pastram ca element viu al unitatii noastre spirituale, culturale si istorice si al propriei noastre identitati in lume.
A sarbatori Limba Romana, vorbind-o, inseamna a ne manifesta mandria si demnitatea de a fi roman.