mariustuca.ro / Priveste 10 minute un acvariu si vei obtine scaderea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si vei scapa de stres
(Autoare: Magda Marincovici)
A privi indelung pestii inotand intr-un acvariu are efecte pozitive asupra starii generale de sanatate: scade presiunea arteriala, ritmul cardiac si imbunatateste tonusul.
Cercetatorii de la universitatile din Plymouth, Exeter si de la National Marine Aquarium din Marea Britanie au studiat efectul pe care il are acvariul asupra privitorilor, iar rezultatele au fost publicate in revista Environment&Behavior. Potrivit cercetatorilor britanici a privi pestii cum inoata intr-un acvariu poate reduce semnificativ presiunea arteriala si ritmul cardiac. Daca in acvariu sunt multi pesti, acest fapt contribuie la mentinerea atentiei privitorilor un timp mai indelungat si, astfel, poate imbunatati tonusul acestora. Autorii acestui studiu subliniaza ca studiul lor este unul original intrucat subiectul nu a mai fost abordat de alte grupuri de cercetatori.
Sunt suficiente 10 minute Cercetatorii britanici au observat ca sunt suficiente 10 minute de admirat in liniste dansul gratios al pestilor pentru ca presiunea arteriala sa scada. Interesant, cu cat acvariul are mai multi pesti cu atat privitorii se vor simiti mai bine, mai veseli, vor avea o stare de bine, explica Deborah Cracknell, cercetatoare la National Marine Aquarium si co-autor al acestui studiu.
Probabil ati intrat in cabinete de medicina generala sau stomatologice in care ati vazut acvarii evident cu scopul de a-i scapa de stres pe pacientii, inainte de consultatia propriu-zisa. Dar putini cercetatori s-au ocupat de efectul mediului submarin asupra sanatatii, desi toti stim ce bine ne simtim atunci cand suntem in fata unui peisaj natural.
Dr. Mathew White, psiholog la Universitatea Exeter, restede parere ca, in conditiile in care nu toti avem acces la natura aceia linistitoare, terapeutica, montarea unui acvariu chiar intr-un apartament de bloc poate contribui la crearea unei stari de bine, dupa o zi stresanta la birou.