Pacientii cu afectiuni autoimune sunt nevoiti sa aloce intre 6 si 22 de zile pe an din timpul lor liber doar pentru indeplinirea formalitatilor impuse de lege si pentru procurarea medicamentelor.
A.P.A.A. a lansat recent, la Journey Pub din Capitala, campania "Concediul este pentru odihna, nu este pentru boala". Pana acum au fost parcursi 16.604 km si s-a ajuns in 23 de localitati pentru ca primii 100 de pacienti sa beneficieze de acest serviciu. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (A.P.A.A.) a initiat un serviciu gratuit care vine in ajutorul pacientilor prin facilitarea accesului la tratamente corespunzatoare, in cele mai bune conditii de siguranta. Proiectul are un impact major asupra pacientilor, asociatia preluand lupta cu birocratia, cu limitarile de timp, de bani, stare de sanatate si resurse disponibile.
Pacientii cu afectiuni autoimune sunt bolnavi cronici care, in ciuda faptului ca sufera de boli care le schimba viata, sunt nevoiti sa calatoreasca din localitati de provincie in centre universitare mari, unde gasesc medici specialisti care pot diagnostica boala corect si pot prescrie tratamentele potrivite. Acestia consuma pana la 12 zile pe an doar pentru indeplinirea formalitatilor impuse de lege si intampina dificultati in gasirea rapida a tratamentelor, unele dintre ele rare si cu dificultati de aprovizionare in farmacii.
Rozalina Lapadatu, Presedinte A.P.A.A., a spus la conferinta de presa: "Am identificat cateva probleme: accesul la medicamente si depunerea actelor la Casa de Asigurari. Pacientii vin din multe locuri si li se prescriu diverse tratamente. Ne-am gandit sa venim in intampinarea acestor pacienti. Avem o relatie cu medicii pe mai multe specialitati si incercam sa ajutam pacientii sa nu mai faca atatea drumuri. Avem 100 de pacienti pe care ii ajutam lunar".


Psoriazisul, o boala care nu se vindeca, ci se tine sub control

Roxana Dumitrescu, medic primar dermato-venerolog la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Capitala, si cercetator stiintific, a precizat: "Psoriazisul este o boala care nu se vindeca, ci se tine sub control! Initial pacientul este evaluat clinic si i se fac teste de sange, dupa care terapie biologica. Terapia biologica este pe piata de patru ani si jumatate. Pacientii beneficiaza si de tratament la domiciliu (pentru cei care sunt din provincie este asigurat transportul). Acest program pentru pacienti este gratuit si este sustinut de multe firme, pentru ca medicamentele sa fie duse gratuit".
Terapia biologica la psoriazis consta in trei molecule pe piata romaneasca, ce au efect antiinflamator. Tratamentele se adreseaza pacientilor cu boli inflamatorii si poliartrita reumatoida.
"Vrem ca incepand de anul viitor sa dezvoltam noi programe sociale pentru pacienti. Vom face terapie prin arta (incepand cu luna octombrie a acestui an), iar cursurile sunt gratuite pentru pacienti. Vor fi organizate cursuri de pictura si hand-made, acestea fiind predate de catre voluntari", a adaugat Rozalina Lapadatu, Presedinte A.P.A.A.
In cazul psoriazisului, terapia dureaza toata viata sau, mai bine spus, atat cat tratamentul este eficient. Daca apar complicatii, pacientul nu mai face terapie. Boala poate fi tinuta sub control si se recomanda o stare de spirit pozitiva si evitarea stresului (care declanseaza psoriazisul).