Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Marcarea Zilei Internationale a Francofoniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Saptamana aceasta se implinesc 45 de ani de la infiintarea Organizatiei Internationale a Francofoniei si 24 de ani de cand Romania a obtinut statutul de observator, in anul 1991, in cadrul organizatiei, iar in 1993 tara noastra a devenit membru al OIF cu drepturi depline.
Organizatia Internationala a Francofoniei, dupa cum se stie, este o organizatie internationala care, pornind de la afinitatea pentru limba franceza, reuneste state si guverne de pe cinci continente: 53 de state si guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, 2 cu statutul de membru asociat si 13 cu statutul de observator. Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odata cu infiintarea Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica (ACCT). Din acest motiv, incepand de la aceasta data, ziua de 20 martie marcheaza Ziua Internationala a Francofoniei.
Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica, ale carei titulatura si portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit Agentia Interguvernamentala a Francofoniei (AIF) in 1999. Pentru o mai buna vizibilitate si coerenta pe scena internationala, din ianuarie 2006, AIF s-a transformat in "Organizatia Internationala a Francofoniei" (OIF), ca singur organism interguvernamental al Francofoniei.
Francofonia a decis sa-si aprofundeze dimensiunea politica si sa se transforme dintr-o agentie de cooperare interguvernamentala cu un fundament profund cultural, intr-o organizatie internationala, cu toate implicatiile si transformarile necesare acestui scop. Astfel, OIF a jucat un rol determinant in mobilizarea statelor si guvernelor membre pentru ratificarea in cadrul UNESCO a Conventiei pentru protectia si promovarea diversitatii expresiilor culturale, care a intrat in vigoare la 18 martie 2007.
Romania a devenit membru observator al comunitatii statelor si guvernelor avand in comun limba franceza in cadrul Sommet-ului de la Versailles in 1991. In 1993, la Sommet-ul de la Mauritius, Romania a obtinut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri. Anual, la 20 martie, 75 de tari membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei celebreaza Ziua Internationala a Francofoniei prin diverse manifestari
In aceasta luna, in preajma acestei sarbatori, Organizatia Internationala a Francofoniei organizeaza Saptamana limbii franceze si a francofoniei. Vocatia de parteneriat, de dialog, de solidaritate specifica Francofoniei, este relfectata de efervescenta de evenimente organizate in preajma marcarii acestei zile. in cadrul Parlamentului Romaniei,
Ministerul nostru al Afacerilor Externe a organizat in 19 martie traditionala Seara a Francofoniei, care a reunti reprezentanti ai diverselor grupuri de francofoni din cadrul populatiei romanesti si din cadrul Corpului Diplomatic. Evenimentul s reprezentat o ocazie pentru 900 de milioane de femei si barbati de pe 5 continente sa pretuiasca ce au in comun, limba franceza, solidaritatea si valorile Francofoniei. Suntem bucurosi sa facem parte printre aceste sute de milioane de francofoni.