AGERPRES: Ziua mondiala a astmului se marcheaza pe 7 mai 2013

In 2013, Ziua mondiala a astmului este marcata in intreaga lume pe data de 7 mai. In acest an, tema aleasa este "Puteti controla astmul dumneavoastra" si are si o subtema - "E timpul pentru tratamentul astmului bronsic".
Ziua mondiala a astmului a fost initiata cu scopul de a spori gradul de constientizare a publicului fata de gravitatea astmului si de a sublinia masurile pentru prevenirea acestuia. Manifestarile sunt organizate de Global Initiative for Asthma (GINA) in colaborare cu grupurile specializate in tratarea acestei afectiuni din intreaga lume.
Organizata pentru prima data in 1998, Ziua mondiala a astmului este marcata in peste 35 de tari. Participarea a crescut in fiecare an, continuandu-se sensibilizarea la nivel mondial atat prin educatie, cat si prin organizarea unor manifestari diverse. Aceasta zi constituie un prilej pentru institutiile medicale de a atrage atentia asupra inmultirii imbolnavirilor de astm. Pentru o informare mai buna este publicata o serie de materiale care evidentiaza factorii vinovati de imbolnaviri, cum ar fi materialele izolante si lacurile utilizate in constructia caselor.
In Romania aproape un milion de persoane (copii si adulti) sufera de astm bronsic, iar riscul de a face boala creste in mediul urban, potrivit datelor publicate de Societatea Romana de Pneumologie. Dintre acestia, doar 10% sunt identificati si urmeaza tratament. Medicii sustin ca aceasta boala apare indiferent de varsta, iar riscul de a o contracta creste in zona urbana.
Astmul este o boala a cailor respiratorii, care provoaca crize repetate de respiratie suieratoare, insotite de senzatia de apasare in piept si de tuse. Pentru ca cineva sa faca astm, trebuie sa fie intruniti doi factori - o sensibilitate genetica si intalnirea cu un element declansator in mediul inconjurator. Imbolnavirile sunt puse si pe seama poluarii din oras, dar si a mediului social.
Degradarea calitatii aerului din interior ne influenteaza cu atat mai mult sanatatea cu cat, in prezent, am ajuns sa ne petrecem 90% din timp in casa, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca. Pentru a permite combaterea acestor efecte, pana la o eventuala schimbare a normelor din domeniul constructiilor, nu trebuie sa ezitam sa utilizam vechile ‘retete‘, cum ar fi aerisirea zilnica a locuintei.