Senatorul Trifon Belacurencu a sustinut o declaratie politica intitulata "Ziua Internationala a Dunarii - un eveniment international prea putin mediatizat in Romania", pe care o puteti citi in continuare.

Stimati colegi, am luat astazi cuvantul pentru a marca un eveniment de importanta internationala ce va avea loc pe 29 iunie, respectiv "Ziua Internationala a Dunarii".
Pentru a intelege importanta si natura acestui eveniment voi incerca sa fac un scurt istoric. In urma cu 18 ani, pe 29 iunie 1994, a fost semnata la Sofia Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.
Acest document asigura cooperarea dintre guverne, organizatii non-guvernamentale (ONG-uri), institutii de cercetare si industrie, toate acestea consolidandu-se, de altfel, in timp. Documentul a devenit din ce in ce mai important odata cu constientizarea necesitatii utilizarii in mod durabil a resurselor naturale.
Astfel, in fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), serbam Ziua Internationala a Dunarii. In cadrul acestui eveniment se pune accent pe constientizarea publicului privind importanta protejarii fluviului Dunarea si a raurilor din bazinul acestuia.
Manifestari dedicate Zilei Dunarii se desfasoara in toate statele dunarene, pentru a marca dorinta comuna a acestora de a-si uni fortele in sprijinul protejarii acestui fluviu unic in Europa. Activitatile organizate cu acest prilej, sub auspiciile ICPDR, acorda o importanta deosebita constientizarii si participarii cetatenilor la eforturile de conservare ale fluviului Dunarea. Obiectivul principal al acestor manifestari fiind acela de a implica cetatenii tarilor dunarene in multiple activitati independente sau comune, desfasurate pe plan local, national si regional.
Programul dedicat cunoasterii si protejarii Dunarii a inregistrat un real succes, incat a ajuns sa serveasca drept model pentru restul lumii.
Pentru a sarbatori "Ziua Dunarii", Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea desfasoara activitati impreuna cu organizatii internationale, agentii guvernamentale, autoritati in domeniul apei si ONG-uri, sub umbrela Forumului de Mediu al Dunarii.
As dori sa va aduc la cunostinta ca exista 14 state care celebreaza aceasta zi: Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia, Muntenegru, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.
Trebuie mentionat ca "Ziua Dunarii" reprezinta o sarbatoare a unui fluviu mai curat si mai sigur datorita celor 18 ani de cooperare internationala. Manifestarile organizate cu prilejul acestei zile reprezinta un tribut adus fluviului Dunarea, oamenilor care locuiesc in zona Dunarii si progresului care a fost realizat.In definitiv, "Ziua Dunarii" intareste "solidaritatea dunareana" evidentiind ca in ciuda diferentelor culturale si istorice, impartasim aceeasi dorinta si responsabilitate de a proteja resursa noastra pretioasa.
In acest an, in Romania ziua va fi marcata printr-o serie de evenimente care se vor desfasura cu preponderenta in municipiul Braila, iar la Tulcea va avea loc Forumul de Mediu al Dunarii la initiativa Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii".
Din nefericire insa, aceasta zi este prea putin popularizata, si sper, ca si prin aceasta luare de cuvant, sa aduc la cunostinta dumneavoastra acest eveniment si pe viitor sa-i fie acordat un spatiu mult mai larg in media. In definitiv natura este cea mai importanta resursa a omenirii, iar daca o vom distruge s-ar putea sa nu mai avem sansa de a o reface.