Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua internationala impotriva abuzului si traficului de droguri. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi as dori sa va vorbesc despre o ocazie importanta care urmeaza sa fie marcata la sfarsitul acestei saptamani, pe data de 26 Iunie, si anume Ziua internationala impotriva abuzului si traficului de droguri. Inca din anul 1987, aceasta zi este un prilej important in care se exprima si se stabilesc mijloacele generale de contracarare a elementelor infractionale legate de traficul si consumul de droguri care pun in pericol societatea in care traim.
Flagelul drogurilor este unul dintre fenomenele cele mai complexe, mai profunde si mai tragice ale societatii contemporane. Tinerii sunt cei mai vulnerabili la consumul de droguri, fiind absolut necesar sa le oferim oportunitatile si parghiile necesare care sa-i conduca la alegeri sanatoase si la o viata echilibrata, delimitata de tentatiile si capcanele stupefiantelor. Nu trebuie neglijate nici elementele de criminalitate asociate traficului de droguri si implicatiile sale nefaste asupra comunitatilor si persoanelor nevinovate.
Din pacate, consumul si traficul de droguri este un fenomen intr-o continua crestere, fiind o problema importanta si un risc major de sanatate publica. Romania este considerata una dintre tarile cu cel mai mic consum de stupefiante din Uniunea Europeana cu un numar de decese cauzate de droguri care se ridica doar la 50 de persoane in ultimul an. Cu toate acestea, cele mai recente statistici arata faptul ca un numar ingrijorator de tineri din toate paturile sociale sunt afectati intr-un ritm alarmant, iar mijloacele de tratament sau de refugiu din calea acestor tentatii nu sunt dintre cele mai eficiente.
Asadar, este de datoria noastra, a celor alesi de comunitatile locale si, de fapt, a tuturor persoanelor implicate activ in societate, sa gasim cele mai adecvate metode pentru a combate eficient traficul si consumul de droguri, fie ca vorbim despre programe de sanatate si constientizare a riscurilor, fie de intarirea structurilor de forta ale statului care gestioneaza aceasta problema, fie prin masuri directe care sa atinga un numar cat mai semnificativ de persoane, mai ales tineri din tara noastra.