Ziua Mondiala a Apei se sarbatoreste anual in data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sarbatori a fost luata in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. In Romania, aceasta zi se sarbatoreste din 1993. Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa.
Conform statisticilor mondiale, in fiecare secunda, populatia urbana creste cu 2 persoane. In fiecare luna, 5 milioane de oameni vin sa locuiasca la oras. 27% din populatia urbana din lumea intreaga nu beneficiaza de sisteme de alimentare. In fiecare an, intre 250-500 mc de apa potabila se risipesc fara rost in marile orase de pe glob. Daca aceasta cantitate de apa nu s-ar mai risipi, inca 10-20 milioane de oameni ar avea apa de baut in marile orase din lumea intreaga.
In Romania, cerinta de apa la nivelul anului 2011 ascazut de aproape 3 ori fata de anul 1990, de la 20,4 mld mc la 7,70 mld. mc, datorita reducerii activitatilor din industrie si agricultura, dar si a scaderii cerintei de apa la nivelul populatiei. In fiecare zi, 2 milioane de tone de ape uzate ajung neepurate sau insuficient epurate in cursurile de apa din lumea intreaga. Unul din 4 locuitori ai oraselor de pe glob nu au acces la instalatii sanitare adecvate.
In Romania, gradul de racordare la canalizare este 54,28%, iar gradul de racordare la statiile de epurare este de 43,24%. Suma alocata pana in prezent pentru astfel de lucrari este de 4 miliarde euro. Relatia dintre om si viata, dintre accesul la apa si sanatatea vietii unui om, a unei familii, a unei comunitati sau a unei societati este vitala pentru dezvoltarea unei natiuni. Ea vorbeste de modul in care aceasta natiune s-a comportat fata de apa de-a lungul istoriei sale si, in acelasi timp, o responsabilizeaza in prezent si in viitor sa duca o politica adecvata, prin conservarea si protejarea resurselor de apa, prin politici durabile de gospodarire a apelor. Inca din copilarie, fiecare dintre dumneavoastra a invatat ca apa este sursa vietii. La randul nostru, am transmis acest mesaj in familiile noastre, ca o mostenire ce trebuie pastrata si respectata ca atare.
O fractiune semnificativa din resursele totale de apa dulce ale Romaniei (estimate la circa 212 Kmc/an) se pastreaza in lacurile de acumulare naturale si cele antropice (artificiale). Conform ultimelor estimari, principalele lacuri naturale acumulau un total de 1844 mil. mc de apa, in timp ce lacurile antropice inregistrau un volum de 7611 mil. mc apa , ceea ce conduce la un total de circa 10 kmc apa stocata.
In context global, resursele de apa dulce in Romania se plaseaza la un nivel de mijloc fiind estimate intre 201-500 Kmc/an, sau intre 5.000-10.000 mc per capita. Romania se afla in regiunea europeana unde deficitul fizic de apa este redus: in 2007 Romania se incadra in categoria 6.000 -15.000 mc/locuitor.
In perspectiva 2050, tara noastra nu intra sub incidenta riscului de epuizare a resurselor de apa, cu estimarea privind cantitatea anuala disponibila ≥1,7 milioane litri/locuitor .
Concluzii
OMS estimeaza ca aproximativ 6% din povara globala a bolilor este asociata cu deficitul de apa. In Regiunea Euro-OMS sunt raportate anual 330 000 astfel de cazuri. Sunt necesare masuri care sa contracareze inrautatirea situatiei in perspectiva penuriei de apa, plauzibila in absenta unei concertari internationale urgente.
Anul International de Cooperare in privinta Apei argumenteaza de ce situatia actuala si de perspectiva a resurselor de apa poate fi controlata numai prin colaborare la nivel international, national si local.
In Europa fenomenele meteorologice extreme, in crestere cu 65% intre 1998 si 2007, au afectat notabil cantitatea si calitatea resurselor de apa in toate tarile, ilustrand nevoia stringenta a cooperarii regionale privind apa.
In Romania, resursele de apa regenerabile se plaseaza la un nivel de mijloc in context global, fiind estimate intre 201-500 Kmmc/an, sau intre 5.000-10.000 mc per capita.
In context european, Romania se gasea in 2007 in zona cu deficit fizic de apa relativ redus iar in perspectiva 2050 tara noastra nu va intra sub incidenta riscului de epuizare a resurselor de apa, datorita celor ≥ 1,7 mil. litri disponibili anual/locuitor.
Cu toate acestea discrepantele inca mari intre mediul rural si cel urban in privinta aprovizionarii centralizate cu apa potabila si a canalizarii precum si vulnerabilitatea fata de capriciile meteo trebuie sa mentina problematica apei in atentia permanenta a autoritatilor si a publicului.

Sursa : AmosNews