Fundatia Renasterea a derulat anul trecut, cu sprijinul Roche Romania, o caravana prin care femei din zone defavorizate au putut beneficia de controale medicale gratuite, cu ajutorul unei Unitati Mobile de Diagnostic.
In cadrul acesteia, in perioada august-decembrie 2016, in judetele Constanta si Focsani, aproximativ 1.800 de femei au beneficiat de examinari pentru depistarea riscului de cancer de san si de col uterin, precum si de alte investigatii medicale gratuite.
In cadrul acestei campanii au fost efectuate pana acum aproximativ 1.200 de mamografii si peste 1.680 de teste Babes - Papanicolau.
Rezultatele examinarilor medicale realizate pentru depistarea precoce a cancerului de san evidentiaza inca o data nevoia cresterii nivelului de educatie medicala al femeilor, precum si eforturi sustinute pentru promovarea importantei controalelor medicale periodice. Multe dintre femei prezentau deja probleme, dar nu aveau in plan sa mearga la medicul specialist pentru o consultatie.
Dintre cele 1.800 de femei care au participat la aceasta campanie, 38,28% au fost indrumate catre medicul specialist pentru mai multe investigatii, iar 2,68% au fost directionate de urgenta catre un consult oncologic.
Aceasta caravana a evidentiat probleme serioase si in ceea ce priveste riscul de aparitie a cancerului de col uterin. 23% dintre femeile examinate au primit direct recomandare pentru un consult oncologic, iar 18,14% au fost diagnosticate cu diferite alte afecțiuni (infectii, inflamatii).
Fundatia Renasterea desfasoara programul de screening pentru cancerul de san si cel de col uterin inca din anul 2008.
In perioada 2008-2016, Unitatea Mobila de Diagnostic a ajuns in peste 55 de localitati rurale sau in orase mici din 21 de judete, oferind investigatii medicale gratuite pentru 18.781 de femei.
In aceasta perioada au fost efectuate 10.317 mamografii si 17.661 teste Babes-Papanicolau.
Studiul Afectiunile Oncologice Feminine in Romania realizat recent de ISRA Center, pentru Coalitia pentru Sanatatea Femeii si Roche Romania, arata ca implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de san, promovarea adecvata a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin si cresterea nivelului de educatie cu privire la importanta controalelor medicale periodice sunt masuri necesare pentru managementul eficient al afectiunilor oncologice feminine in Romania.