Cautare

374 de rezultate pentru "inflatie" (3.04 secunde)
Misiunea FMI impartaseste parerea Comisiei Europene conform careia este urgenta nevoie de un punct focal clar pe termen mediu pentru a pune de acord politicile publice cu cerintele unei economii europene moderne, cu o inflatie redusa”, sustin reprezentantii FMI.
Daca indicele preturilor de consum s-a situat in 1990 la 15,1%, la o inflatie de 5,1%, in 1991 aceiasi indici au atins 270,2% la o inflatie galopanta de 170,2%.
Situatia economica din Romania a fost determinata si de reforma de la sfirsitul anului 2004, care a determinat cresterea deficitele externe si a creat greutati in atingerea tintei de inflatie, a ieri, analistul economic, Daniel Daianu.
Tinta de inflatie prea optimista Pentru 2006, BNR si-a propus o inflatie de 5%, cu o fluctuatie de plus sau minus un procent, a reamintit oficialul FMI. ... Pentu 2007, tinta de inflatie de 4% este realizabila, in contextul unor politici monetare stricte, a mai aratat reprezentantul FMI.
2006 ar putea fi al doilea an in care Banca Nationala a Romaniei ar putea rata tinta de inflatie prognozata, de 5% dupa ce anul trecut indicele de preturi a depasit cu peste 1 procent obiectivul revizuit, de la 7,5 la 8,6%.
Atingerea tintei de inflatie si a celei referitoare la nivelul deficitului de cont curent sunt contradictorii in conjunctura actuala a economiei si nu pot fi atinse in paralel, a declarat ieri directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
De curand, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explica influenta preturilor administrate asupra tintei de inflatie. ... ßi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a confirmat faptul ca preturile administrate ar putea indeparta obiectivul de tinta de inflatie de nivelul de 5%.
"In conditiile in care avem un puseu de inflatie, consider ca politica monetara este pe unde ar trebui.
"Credem ca inflatia poate reintra in intervalul tintit de BNR, daca este ajutata si de politica fiscala", a adaugat el.Banca centrala si-a ratat anul trecut tinta de inflatie de 4% plus sau minus 1%, fixata pentru decembrie 2007, iar in prezent inflatia a sarit cu mult din tinta pentru acest an, de 3,8%, incadrata de asemenea de un interval de plus sau minus 1%.Oficialii BNR nu sunt, de altfel, prea optimisti nici pentru acest an, estimand o inflatie anuala de 5,9% pentru decembrie 2008, cu peste un punct procentual peste marja superioara a intervalului de 2,8-4,8% care incadreaza tinta de inflatie.In martie, inflatia anuala s-a accentuat la 8,63%, nivel maxim al ultimilor doi ani si doua luni.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, la 6%, dar estimeaza o temperare mai rapida a cresterii preturilor in anul 2009, la sfarsitul caruia inflatia ar urma sa reintre in grafic, a spus guvernatorul Mugur Isarescu.Astfel, prognoza de inflatie pentru finalul anului viitor a fost revizuita semnificativ in jos, de la 3,9% in raportul anterior la 3,5% in prezent, nivel care reprezinta chiar tinta BNR pentru 2009.Pentru sfarsitul acestui an, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,8%, plus sau minus 1%, in timp ce pentru decembrie 2009, obiectivul este de 3,5% plus sau minus 1%.Pentru inflatia estimata, guvernatorul vede patru factori de risc si un factor pozitiv, care poate ajuta la temperarea inflatiei.Astfel, un an agricol bun poate compensa in mare masura riscurile de accelerare a inflatiei peste traiectoria prognozata.
In opinia lui Peter Bofinger, unul din consilierii guvernamentali in materie de economie, ridicarea tintei de inflatie este o "idee nebuna si periculoasa". ... Datoriile mari, argument pro inflatie Indatorarea excesiva a unor state ar putea oferi argumente in plus celor care sustin ideea unei inflatii mai mari.
Inflatia nu va fi o inflatie generata de politica monetara, ci de cea fiscala. ... Le luam banii prin cresterea TVA si inflatie. ... Am facut aceasta crestere de preturi si inflatie ca sa pastram cangrena ajutoarelor sociale.
Cel putin din punct de vedere statistic, Romania a reusit in aceasta luna sa depaseasca Ungaria la capitolul inflatie.
Un studiu despre evolutia economiilor in tranzitie din Europa Centrala si de Est, realizat de HVB Group (Viena), releva faptul ca tinta de inflatie de 7% va fi un obiectiv greu de atins.
Analistii care au lucrat la elaborarea PEP au stabilit ca tinta de inflatie de 7% stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in acord cu Guvernul poate fi afectata de o serie de fenomene negative.
La capitolul inflatie (indicele preturilor de consum), in raportul sau de primavara privind perspectivele economice mondiale, FMI considera ca dupa o inflatie de 15,3% in 2003 si 11,9% in 2004, Romania va inregistra o inflatie de 8,2% in 2005 si 5,7% in 2006.
„Daca impozitele indirecte vor creste, probabil vom majora tinta stabilita pentru inflatie la 6% sau 6,5%“, a precizat Isarescu.
Posibila crestere dupa 1 ianuarie a TVA ar putea determina Banca Nationala a Romaniei sa ridice la 6,5% tinta de inflatie pentru anul viitor, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, potrivit Reuters.
Propagarea lor poate duce insa la trendul invers celui actual, adica la o inflatie ridicata. ... De fapt, avem de ales intre o inflatie ridicata, coroborita cu o crestere economica mare, sau cu o inflatie mica, insotita de o crestere economica pe masura”, crede si analistul economic Matei Paun.
Guvernatorul a adaugat insa ca n-ar fi vorba numai de tinta de inflatie pe anul in curs, ci si pe 2006.
google-analytics.com