Rata inflatiei s-a plasat in februarie la 0,24%, nivel sub asteptarile analistilor si ale bancii centrale, ca urmare a reducerii tarifelor la servicii si a pretului la oua, reiese din datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Evolutia preturilor de consum din februarie a readus, in premiera, rata anualizata (februarie 2005-februarie 2006) sub 8,5%.
Serviciile au inregistrat o scadere a preturilor de 0,3% in februarie, pe fondul scaderii tarifelor la telefonie (-2,5%) si la posta si telecomunicatii (-1,8%), sectoare cu ponderi importante in structura Indicelui Preturilor de Consum. Preturile la alimente au avut cea mai mare crestere, in contrast cu evolutia lunara din ultimii ani, fiind in medie cu 0,5% peste nivelul din ianuarie. Scumpirea medie la alimente a fost intretinuta de majorarea cu 23,1% a pretului la zahar, compensata in parte de ieftinirea, aproape la fel de spectaculoasa, la oua (-16,2%).
Preturile marfurilor nealimentare au avansat cu numai 0,16%, majoritatea produselor avand preturi de vanzare similare cu cele din ianuarie.
De curand, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explica influenta preturilor administrate asupra tintei de inflatie. Isarescu lua ca exemplu gazele naturale, care au urcat de la 150 de euro la 260 de euro pe piata internationala, fapt care determina o crestere de la 2% la 3% a contributiei la preturile de consum pe acest segment. ßi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a confirmat faptul ca preturile administrate ar putea indeparta obiectivul de tinta de inflatie de nivelul de 5%. "E adevarat ca depindem in continuare de evolutia preturilor la energie", a comentat Vladescu.
Pe de alta parte si reprezentantii Fondului Monetar International au prognozat o abatere de la tinta propusa si au estimat o inflatie de 6,5%.
Dupa cum se stie, BNR a anuntat o tinta de inflatie pentru acest an de 5%, plus/minus un punct procentual. Anul trecut, rata inflatiei s-a ridicat la 8,6%, cu 0,1% peste marja superioara a intervalului de variatie tintit de banca centrala.