Afirmatia "Partidele gresesc profund " ii apartine lui Traian Basescu, a repetat-o cu obstinatie in mai multe ocazii, inclusiv la cateva ore dupa demiterea Guvernului Boc, cand devenise evident ca fraiele democratice ale puterii in stat revenisera acolo unde le e locul - in mana partidelor politice parlamentare.
Nu exista niciun temei legal sau moral ca Basescu sa-si dea neincetat cu parerea despre partide. Constitutia nu-i confera deloc acest statut, de a batjocori la nesfarsit partidele si institutia parlamentului, de a se ridica pe varfuri deasupra tuturor, cu un aer olimpian ce i-a atras pe buna dreptate porecla de Zeus.
Era de asteptat ca macar dusul rece de la motiune sa-l fi adus cu picioarele pe pamant, la auzul dinspre Parlament a acestui veritabil "tunet din munti" ce va declansa, preum se intampla cu zapada, avalansa de neoprit a rasturnarii sale din fruntea statului. Dar, din pacate pentru el, Basescu n-a inteles nici acum ca el este doar un cetatean care ocupa vremelnic functia de sef de stat - functie care il obliga sa conlucreze toate partidele si nu sa le ia tot timpul peste picior. Basescu are o mare raspundere in erodarea increderii populatiei in partide si parlament, pe care le-a torpilat sistematic, spre a-si consolida un sistem de putere de tip neocezarist, care, insa, din fericire pentru salvgardarea democratiei politice din tara, a primit, marti 13, o lovitura nimicitoare.
Basescu se bate cu caramida in piept ca el discuta "direct cu poporul", ca "poporul vrea exact ce vrea el", ca poporul asa si pe dincolo.Or, ce ignora si nici nu vrea sa spuna vreodata stimatul locatar al Cotrocenilor este ca si partidele sunt tot componente ale poporului!...Partidele nu sunt niste abstractiuni ori baloane de sapun cu care Basescu sa jongleze precum are chef.Partidele sunt formate din oameni in carne si oase, care nu pot fi obligati (nici Ceausescu n-a reusit acest lucru!) sa gandeasca toti la fel, precum ar vrea sa le dicteze Basescu. In aceasta acceptiune, nu poate exista "greseala profunda a partidelor", pentru ca nu poate exista nici greseala colectiva a popoarelor!Ca Basescu are o parere proasta despre toate deciziile tuturor partidelor, cu exceptia partidului sau de palat - este un drept al lui. In fond, fiecare opteaza sau sustine un partid intrucat, implicit, are o parere neconvenabila despre celelate. Deci, in plan personal, Basescu poate sa barfeasca partidele si liderii acestora cat pofteste, dar numai pe la "Ciresica" - ori prin carciumile din Neptun, unde se mai intalneste "intamplator" cu madam Elena - dar nicicum de la tribuna oficiala a Admistratiei Prezidentiale, pe care se afla stema statului roman.Cand vorbeste de acolo, deci cand se exprima institutia si nu umorile din el, Basescu are obligatia sa respecte si aceasta parte a Poporului care este structurata in partide.
Oamenii care consimt sa faca parte dintr-un partid sau altul isi realizeaza un drept constitutional fundamental (daca Basescu o fi stiind ce inseamna asta!) - si anume cel la libera asociere. Insa, prin asumarea unei optiuni politice, indiferent de care, oamenii respectivi nu devin cu nimic inferiorii Poporului, ai lui Basescu ori ai celor neangajati politic si, prin urmare, nu exista niciun motiv ca ei sa fie tinta continua a jignirilor repetate ale locatarului temporar de la Cotroceni.
Ca sa nu mai spunem ca Basescu insusi este tot un produs al partidului ori al partidelor - inclusiv cel comunist, in care locatarul temporar al Cotrocenilor a activat, a militat, s-a afirmat, a fost promovat s.a.m.d. Nici el n-a crescut in vitro, ci a fost si este un produs de partid!
Problema tulburatoare este alta: cum oare, in numai 20 de ani de la revolutie, am fost in stare - noi, cu totii, Poporul! - sa producem un asemenea germene de totalitarism, ce repeta perfect, dupa cum se vede, exact ADN-ul politic al lui Ceausescu? Daca, citandu-l pe Basescu, s-ar putea vorbi de vreo "greseala profunda" a partidelor, ca parti ale poporului, atunci asta ar fi una majora:aparitia sub ochii nostri a unui nou lider politic cu aspiratii totalitare. In Germania, de pilda - nici la 20, nici la 40 , nici la 60 de ani dupa razboi si nici pana in zilele noastre - n-a mai fost posibil sa "scoata capul" vreo figura politica arhetipala de sorginte hitlerista.La noi, insa, daca pufaiala antidemocratica a acestui samovar ceausist nu este oprita la timp, in urmatorii 5 ani va fi suficient timp ca el sa se transforme intr-o locomotiva, ce va tari natiunea romana inapoi, spre taramul de totalitarism pe care, in decembrie 89, credeam ca l-am parasit definitiv.