Cozmin Gusa a devenit presedintele plin al Partidul Initiativa Nationala, ales de Adunarea Generala Nationala a acestei formatiuni politice. El a anuntat ca, „daca va constata ca proiectul de reforma a clasei politice propus de presedintele PSD, Mircea Geoana, este viabil“, partidul sau se va alatura acestei initiative.

Partidul Initiativa Nationala (PIN) - infiintat la initiativa catorva parlamentari plecati, in frunte cu Cozmin Gusa, din PD - a avut sambata prima Adunare Generala Nationala. Organizata in week-end, intrunirea partidului lui Gusa a debutat, la Romexpo, in ritmuri de hip-hop. Adunarea Nationala Generala s-a desfasurat intr-o atmosfera degajata, cu lumini de discoteca si cu prezentari spectaculoase ale vorbitorilor, ca in galele de box profesionist.
Cei 380 de delegati ai PIN au vizionat, la inceputul reuniunii, un film despre presedintele Traian Basescu in care au fost surprinse cele mai discutate momente din activitatea acestuia de la alegeri pana astazi. Denumind portocaliul drept „culoarea minciunii“, filmul l-a ridiculizat pe Traian Basescu, care a lacrimat in momentul renuntarii lui Theodor Stolojan la cursa prezidentiala.
Intr-o tinuta lejera, sport, candidatul Cozmin Gusa le-a prezentat delegatilor PIN liniile directoare ale actiunii acestui partid, sintetizate sub sloganul „Noua politica“.
In discursul sau, liderul PIN a formulat critici dure atat la adresa fostei, cat si a actualei Puteri, precum si la adresa presedintelui Traian Basescu. „In Romania nu am avut mandate, ci regimuri. Toate guvernele de pana acum au fost guverne 'pentru baietii de pe strada mea'“, a spus Gusa. Despre Basescu, el a afirmat ca acesta „a devenit din cel mai mare critic al sistemului ticalosit cel mai mare aparator al acestui sistem“. Alegerea statutara a presedintelui PIN a fost extrem de simpla pentru delegati, singurul candidat inscris in cursa fiind Cozmin Gusa. El a si fost desemnat in aceasta functie cu unanimitate de voturi.

Umar la umar cu Geoana

Proaspat ales in functia de presedinte, Gusa a facut si prima sa declaratie politica din noua calitate. El a spus ca, „daca va constata ca proiectul de reforma a clasei politice propus de presedintele PSD, Mircea Geoana, este viabil, realist si functional in PSD, il va sprijini si va milita pentru ca si alti vectori ai vietii politice si publice din Romania sa-l sprijine“. Gusa a precizat ca a discutat deja cu Mircea Geoana pentru a afla „ce probleme are el acolo la PSD, in groapa cu lei“, si ca nu este exclus ca PIN sa colaboreze strans cu PSD. Dupa „modelul“ oferit de Petre Roman, care si-a dat seama ca nu are nici o sansa de afirmare politica daca sta departe de PSD, liderul PIN a anuntat ca se va intalni cu Geoana in cursul acestei saptamani. „Vreau sa vad ce vrea sa faca in sensul reformarii PSD si sa ma lamuresc cu privire la proiectul de reforma profunda a clasei politice propus de el“, a declarat Gusa. Fostul lider PSD, care s-a alaturat apoi lui Basescu, pentru ca in final sa ajunga intr-un partid care acum are mari sanse sa devina satelitul PSD, a mentionat ca - tot dupa modelul PSD - se va apropia si de federatiile sindicale, deoarece „sindicatele sunt un partener de la care poti afla agenda reala a populatiei“.