Florin Negrutiu dezvaluie in Gandul planul PSD: sa-l dea jos pe Boc in toamna, Guvern interimar condus de social-democrati, anticipate dupa 6 luni. Este citat Nastase, care declara: "Trebuie sa ne luam niste garantii fata de Basescu". Puteti citi in continuare analiza din Gandul.
Conducerea PSD s-a reunit luni dimineata pentru a discuta planul de atac pentru aceasta toamna, pornind de la ideea ca partidul trebuie sa profite cat mai repede de cresterea accelerata din sondaje pentru a ajunge la guvernare.
Dupa o discutie informala care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, in Delta, pesedistii par a se fi pus de acord asupra pasilor urmatori, dupa cum a explicat, in aceasta dimineata, Adrian Nastase, seful echipei care pregateste programul de guvernare si viitoarea echipa de la Palatul Victoria.
• In primul rand, PSD trebuie sa se asigure de succesul motiunii de cenzura (incercarea precedenta fiind la cateva voturi de reusita). In aceasta etapa, PSD va colabora cu PNL, dar si cu parlamentari din UDMR nemultumiti de guvernare.
• Pasul urmator va fi instalarea unui Guvern interimar condus de PSD, a precizat Nastase. El a adaugat ca este momentul cel mai delicat al procesului de revenire a PSD la guvernare, pentru ca mingea ajunge din nou la Traian Basescu.
"De aceea, trebuie sa ne luam niste garantii fata de Traian Basescu", a adaugat Nastase, fara a face precizari suplimentare despre felul in care PSD il va convinge pe presedinte sa numeasca un premier social democrat.
"Vom avea un guvern de serviciu, cu un mandat limitat, pentru pregatirea alegerilor, dupa formula guvernului Stolojan, in care pot intra mai multe formatiuni politice", a aruncat o nada fostul premier.
• Scopul PSD este sa ajunga la anticipate: in conditiile in care toate sondajele spun ca PSD se invarte in jurul procentului de 40 la suta, fiind principalul beneficiar al prabusirii partidului de guvernamant, liderii social democrati sunt convinsi ca vor putea conduce singuri, fara liberali.