Potrivit Hotnews, datele de la recensamantul din 2011 sunt cunoscute si ar putea fi publicate in cateva zile. Rezultatele partiale, care ar fi permis schimbarea "cvorumului" la referendum, nu au fost publicate fiindca nu s-a intrunit Comisia de validare, un organism tehnic din interiorul INS. Astfel s-ar justifica decizia premierului Victor Ponta, care a demis adjunctii directorului Institutului Național de Statistica. Strategia pare sa fi facut parte dintre mecanismele institutionale prin care regimul Basescu incerca sa-l protejeze pe acesta de o eventuala suspendare.
Sursele INS, citate de Hotnews, precizeaza ca Ministrul administratiei si Internelor este seful Autoritații Electorale Permanente, care elaboreaza listele de alegatori. INS ofera doar suport statistic. Datele preliminarii, care vor fi oferite in cateva zile, nu difera de cele definitive, care doar aduc doi-trei indicatori in plus.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a cerut, conform Adevarul, anchetarea și eventual arestarea functionarilor de la INS , pentru ca nu au publicat datele de la recensamant.
Oficialii INS admit ca numarul electorilor ar putea fi mai redus in cazul referendumului din 2012, fata de cel din 2007. Fata de 21 de milioane cat avea Romania in mod oficial, datele provizorii indica o scadere de 2,6 milioane de cetateni. In cazul in care se ia in calcul majoritatea celor inscrisi pe liste, folosirea unor cifre "umflate" echivaleaza cu fraudarea rezultatelor, care nu mai sunt validate.