Inpolitics.ro : Omul nostru din Nairobi (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

De ce o fi ales Mihail Boldea tocmai Kenya ca tart de destinatie dupa plecarea din Romania - chiar daca ulterior pretinde ca a plecat in Congo - nu e clar pana la aceasta ora, cel putin oficial. In schimb, exista anumite coincidente interesante in poveste, dupa cum veti vedea in randurile care urmeaza.
"Romania nu are tratat de extradare cu Kenya", a declarat pentru Hotnews.ro Cristian Diaconu, referent principal responsabil cu chestiuni consulare la Ambasada Romaniei de la Nairobi. "Kenya este insa membru al Interpol, prin urmare autoritatile kenyene iau in serios mandatele de arestare internationale", a mai spus Diaconu.
Acest crampei de informatie a fost preluat ieri in mai multe organe de presa, dupa ce Hotnews a reușit sa ia legatura cu Cristian Diaconu.
Ceea ce nu a spus diplomatul roman și nici altcineva e ca pe deputatul cautat international il leaga o prietenie veche de Alexandru Cristian Diaconu, inca de pe vremea cand acesta din urma era expert parlamentar la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputatilor. Al treilea amic dintr-un grup foarte strans, potrivit informatiilor noastre, era deputatul PDL William Branza, de asemenea membru al comisiei amintite.
Și sotia lui Diaconu, Antonia, lucra tot in calitatea de angajat al Camerei Deputatilor.
In urma cu cca. un an, Diaconu a fost trimis in diplomatie, la ambasada de la Nairobi, cu tot cu sotie (vezi foto preluate de pe conturile de Facebook ale celor doi), intr-un post rezervat, in general, ofiterilor acoperiti ai SIE.
Nici nu e de mirare ca Boldea era deja familiarizat cu Kenya la momentul plecarii din tara, el vizitand deja tara africana și pe fostul coleg de la comisie.
In plus, Diaconu a avut un rol destul de important in statul african din cauza faptului ca ambasadorul Mihai Coman a fost rechemat de la post in 2009, iar noul ambasador a fost validat abia anul acesta, in persoana Iuliei Pataki. Ambasada romana in Kenya acopera, mai trebuie spus, alte patru tari africane.
Intrebarea este, in cazul in care Diaconu ar fi, intr-adevar, ofiter SIE, daca misiunea lui e sa il faca pierdut pe deputatul penal, gratie conexiunilor pe care le are pe continentul negru ori, dimpotriva, daca trebuie sa il tina sub un atent control, pentru a nu disparea cu adevarat, dind peste cap un eventual scenariu basescian de aducere a fugarului in tara, la un moment dat, cu surle si trambite, dupa un model deja patentat de ani buni?