Este foarte probabil ca USL sa depașeasca pragul de 50% plus unu dn voturi ceea ce l-ar obliga pe Traian Basescu sa respecte votul popular și sa-l numeasca premier pe Victor Ponta, afirma analistul politic Bogdan Teodorescu, in exclusivitate pentru Inpolitics, el analizand, totodata, și conflictele care se dau in sanul PDL intre diversele grupari rivale.
"Analizand ceea ce se petrece pe scena politica, identificam trei constante ale realitații electorale. In primul rand, este vorba despre distanța mare dintre USL și celelate formațiuni sau alianțe politice, existand o considerabila posibilitate ca Uniunea sa depașeasca 50% plus unu dintre voturi. Previziunile oamenilor PDL - cum ca USL se va rupe, nu va caștiga localele, va scadea in sondaje -, s-au dovedit a fi niște simple chestiuni false pe care timpul le-a demascat ca atare. In prezent, chiar și liderii PDL accepta faptul ca USL va caștiga alegerile.

"Vasile Blaga trage cu mitraliera in ARD"

In al doilea rand, gruprile din ARD se afla intr-un conflict continuu. Acolo exista o grupare a basiștilor care sunt coordonați in jurul Elenei Udrea, gruparea Monicai Macovei și gruparea așa-zisilor reformatori Mihai Razvan Ungureanu și Mihail Neamțu. Inregistram o multitudine de ciocniri intre aceste grupari și observam și o incercare de erodare a lui Vasile Blaga. Dovada ca razboiul este in toi, in cel mai recent interviu al sau, Vasile Blaga i-a mitraliat pe toți. El a vorbit despre prestațiile slabe ale unor foști demnitari ai guvernelor pedeliste care, iata, acum vor un fotoliu de parlamentar. Cat despre MRU, Blaga i-a reproșat ca a facut o noua platforma politica și nu s-a inscris in PDL.
Marota nominalizarii lui Calin Popescu Tariceanu
In al treilea rand, revine o intrebare cat se poate de serioasa: ce va face Traian Basescu dupa alegeri, pe cine va numi premier? Sa nu uitam ca șeful statului a invocat "interesul național" și a menținut, astfel, o ambiguitate dorita in jurul acestui subiect. S-ar putea sa ne spuna, dupa ce USL va caștiga peste 50% din voturi, ca interesul național il forțeaza sa nu il numeasca pe Victor Ponta. Sau, ar putea sa spuna ca tocmai interesul asta național, pe care el se pare ca il cunoaște in detaliu, il forțeaza sa il nominalizeze pe social-democrat. Ultima marota este numirea lui Calin Popescu Tariceanu la Palatul Victoria. Din pacate, in aceasta campanie electorala conteaza mai puțin dezbaterea și lupta politica cat jocurile lui Traian Basescu care e posibil sa nesocoteasca, din nou, votul popular", explica Bogdan Teodorescu.