"Spune-mi cu cine te-mprietenesti, ca sa-ti spun cine esti!" Asa zice un proverb romanesc... Si graieste adevar!
Chiar daca s-ar imbraca in trening si adidasi, chiar daca ar fi in afara orelor de program, Traian Basescu tot presedintele Romaniei este. Si orice gest al sau, oricat de simplu, este tot gest politic. Simplul cetatean Traian Basescu a incetat sa existe pe perioada mandatului presedintelui Basescu. Sa te urci la volan dupa ce ai consumat alcool e mai mult decat un delict. Din partea presedintelui, e un exemplu prost, o invitatie la incalcarea legii.
Sa ciocnesti cupe de sampanie cu Gigi Becali, la ceas de seara, inseamna sa dai girul Presedintiei tuturor mitocaniilor, aberatiilor si ilegalitatilor produse de personajul Jiji.
In primul rand, Presedintele Romaniei nu poate fi nici stelist, nici rapidist. Ar insemna sa nu mai fie presedintele tuturor romanilor. Sa sarbatoresti o victorie romaneasca, inca ar fi avut noima, dar, si atunci, campionii mondiali si olimpici ai Romaniei ar trebui sa se simta ofensati pentru ca ei nu au avut parte de bucuria prezidentiala in cadrul intim al unei intalniri la o carciumioara, ci doar de primirea oficiala de la Cotroceni.
Simpatia pentru Steaua a presedintelui capata semnificatie politica, daca punem la socoteala ca Rapidul se identifica cu vicepremierul Copos.
Sa ne amintim ca, in urma cu cateva luni, Jiji a fost autorul celei mai pornografice si scandaloase declaratii la adresa lui Dan Voiculescu: "Voiculescu sa-mi suga...", "imi bag... in mortii lui" etc. O fi Partidul Conservator "solutie imorala", dar Presedintele Romaniei nu are ce cauta in anturajul unui om care a scos pe gura asemenea mitocanii obscene.
Poti sa stii ce se discuta dupa cateva cupe de sampanie?! Ce confidente i-o fi facut Traian lui Gigi? Mai stii, poate i-a povestit: "Gigi, dragule, asa ma enerveaza papagalul acesta de Tariceanu!". Iar lui Gigi nu i-ar fi trebuit mai mult ca sa traduca, pe limba lui, ca VIP inseamna "Very Important Papagal".
Se pare ca am avut de ales, ca presedinte al Romaniei, intre un arogant si un golan de mahala. Desigur, am ales ce era mai bun dintre doua rele... dar optiunea noastra incepe sa dezamageasca.
Din toata telenovela de mahala, mai lipseste un singur episod. Daca Steaua va ajunge in finala UEFA, sa il vedem pe Traian Basescu, Presedintele Romaniei, ca danseaza hora bucuriei inlantuit, frateste, cu Gigi. Pe capota Maybach-ului.