Gura tirgului zvoneste ca Ionut Popescu, ministrul Finantelor, s-a cam saturat deja de jobul sau si sopteste in dreapta si-n stinga ca se va retrage "prin septembrie, cel tirziu octombrie”. Se considera a fi un ministru al finantelor de sacrificiu, al carui mandat este doar sa implementeze noul Cod Fiscal si sa se asigure ca tintele financiare ale acestui an vor fi atinse. Mai spune Ionut ca e cea mai grea perioada a vietii sale si ca ar fi prea dur sa le ureze criticilor sai, fosti colegi din presa, sa treaca prin ce trece el acum. Ambitiile Executivului in materie au fost mai clar exprimate de presedintele Comisiei de buget, finante, banci si asigurari a Senatului, Varujan Vosganian, care afirma ca guvernul va mentine, pe perioada intregului sau mandat, nivelul si modalitatea de impozitare din prezent. "Singura cale de revenire la sistemul de impozitare in trepte ar fi impunerea, de catre UE, a unui sistem unitar european de taxare, spune Varujan, dar o astfel de masura nu este posibila mai devreme de 2010”. Presedintele comisiei parlamentare amintite - unul dintre "parintii” cotei unice - a adaugat: "Deocamdata, cota unica ne-a adus in buzunare citeva sute de mii de lei, dar ne-a pus in cap Fondul Monetar International. Ca urmare, primele scumpiri vor aparea de la 1 aprilie si vor lovi unde il doare mai tare pe roman: energie electrica, gaze, benzina, tigari si bautura”.

In scurta vreme de la aplicare, "revolutia” fiscala a guvernului isi etaleaza slabiciunile. Analistii sustin ca Guvernul Tariceanu plateste scump introducerea cotei unice de impozitare, in sensul ca intreg sistemul de taxe si impozite este dat peste cap. De aceea, s-a considerat recent necesara eliminarea unor prevederi care privesc aspecte apreciate minore, cum sint: scutiri de TVA pentru televiziunea prin cablu si pentru posturile de radio si televiziune, cu exceptia celor publice; eliminarea scutirilor pentru operatiunile care intra in sfera de aplicare a impozitului pe spectacole. Se apreciaza benefica pentru buget eliminarea scutirilor de TVA pentru munca puscariasilor. In plus, au fost incluse la accizare alcoolul utilizat in industria cosmetica, uleiurile minerale scoase de la rezerva de stat si acordate gratuit in scop de ajutor umanitar, precum si uleiurile minerale folosite de persoanele fizice drept combustibil pentru incalzirea locuintelor. In cazul importurilor de bunuri primite in mod gratuit cu titlu de ajutoare sau donatii, unele categorii de activitati, precum cele religioase, sportive, artistice si culturale, nu vor mai fi scutite de TVA. Insa, a precizat premierul Tariceanu, nu se va introduce TVA la medicamente.

In schimb, cota unica de 16% se aplica si pentru veniturile sub forma de premii obtinute in cadrul unui concurs. Pentru jocurile de noroc, impozitul nu mai tine cont de cota unica, fiind stabilit la 20% pentru venituri sub 100 milioane de lei si 25% daca se depaseste acest prag. Nu se impoziteaza veniturile sub 6.000.000 lei.

Intrucit statul nu are o baza de date cu tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice, notarii au primit misiunea sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare. Statul urmeaza sa perceapa un impozit de 10% pentru cistigul obtinut de persoanele fizice prin vinzarea unui imobil. Din anul viitor, 2006, si acest venit va fi adus la nivelul cotei unice de 16%. Pentru a scapa de taxe, vinzatorul trebuie sa fi detinut in proprietate imobilul cel putin trei ani. Nici imobilele mostenite intre rude pina la gradul patru inclusiv, nu se taxeaza. Cel putin, deocamdata. Doar trei luni a durat exceptarea de la accize a camerelor foto digitale. Iata, insa, ca de la 1 aprilie nu numai ca s-au reintrodus accizele, dar s-au si majorat la 30%, produsul fiind considerat unul de lux. Tot aici intra si casetofoanele, aparatele pentru aer conditionat sau combinele audio; in general accizele cresc la aceasta categorie cu aproximativ 5%. A crescut, de asemenea, acciza la autoturismele noi dotate cu motoare puternice - la o capacitate cilindrica peste 2500 cmc, acciza creste de la 9% la 11%. La masinile second-hand acciza ajunge la o treime din pretul de intrare in tara (33%). La motoarele Diesel, cresterile cele mai spectaculoase se inregistreaza tot la masinile second-hand. In cazul autoturismelor din import introduse in tara prin contracte de leasing baza de impozitare pentru accize este valoare de intrare, la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale datorate la momentul incheierii operatiunii.

"Revolutia” fiscala face ca dobinzile sa scada, in timp ce impozitele cresc. Astfel, se plateste un impozit de 10% pe cistigurile rezultate din dobinzile bancare, din vinzarea de actiuni pastrate in portofoliu mai putin de un an si din operatiuni de vinzare-cumparare de valuta la termen. A devenit un lucru comun faptul ca jucatorii de la Bursa de Valori au pierdut, in medie, in prima saptamina de aplicare a Codului Fiscal, aproape 14% din valoarea titlurilor detinute, din cauza reducerii suferite la cotatii. Se pare ca Bursa a fost primul seismograf care a inregistrat efectele nepopulare ale Codului Fiscal, insa, acum, dupa aproape patru luni, se constata ca evantaiul victimelor colaterale ale "revolutiei” este aproape atotcuprinzator. Deocamdata, insa, mult trimbitatele avantaje nu se cunosc. Ministerul de resort intirzie sa ne spuna cum decurge colectarea darilor. Lucru care spera ca l-ar putea ajuta sa-si scoata pirleala...