Zilele trecute am auzit, dintr-o sursa sigura, faptul ca primarul Dumitru Nicolae ii va dota pe consilierii locali cu laptopuri. Mai mult, municipalitatea va suporta costul unor cursuri de instruire a alesilor nostri in folosirea PC-urilor pentru ca acestia sa nu cumva sa se incurce in complicatele combinatii de taste si intrebari-capcana. Lasind la o parte faptul ca initiativa primarului ma face sa ma intreb de ce alesii nostri nu fac intii de toate cursuri de consilieri locali, trebuie sa recunosc faptul ca spiritul de initiativa in cheltuiala banului public nu inceteaza sa ma uimeasca niciodata.

Daca lucrurile vor merge tot asa, in curind lucratorii in folosul comunitatii pe banii de ajutor social vor ajunge sa fie dotati cu GPS, lucru care se va dovedi un inconvenient extraordinar pentru ei. Pai, in loc sa plece oamenii acasa dupa o ora-doua de munca in dorul lelii, atunci va trebui sa pazeasca bordurile pina vine omul de la Primarie cu condicuta sa le bifeze orele. Si atunci vor creste spagile pentru scutirile de la doctori? Vor creste... Dar asa-i cu tehnologia moderna. Intotdeauna are efecte secundare...

O alta figura reprezentativa pentru jungla bugetara a viitorului este si femeia de serviciu cu bluetooth. La cite combinatii s-au facut pe holurile mopuite pe banii statului este culmea ca tocmai femeia de serviciu sa fie vaduvita de sansa de a face invirteli la locul de munca fara sa piarda nimic din amplitudinea miscarilor. Evident, vor fi persoane care se vor intreba de ce vorbeste singura femeia de serviciu si nici macar nu injura...

La fel de credibil este si gunoierul dotat cu sistem de comunicatie si camera miniaturala de luat vederi, la fel ca luptatorii cu laserul din filmele SF. Este o idee falsa ca muncitorii de la Salubritate nu vor sa munceasca si ca imprastie praful intentionat atunci cind matura strazile, uitind sa adune gunoiul pe care l-au rasturnat singuri pe marginea drumului. Oamenii astia pur si simplu nu au conditii. Ia sa-i vezi utilati cu toate optiunile high-tech! Se mai uita cineva la fitosii aia de la "Big Brother"?

Aproape intotdeauna modernizarea administratiei locale seamana in Romania cu un banchet fastuos la cantina de ajutor social. Invitatii la costum se delecteaza cu icre negre si sampanie, in timp ce flaminzii care au stat la coada de dimineata vislesc de zor cu lingurile in ciorba.