Incepind cu 1 octombrie salariatii care utilizeaza calculatorul vor beneficia de un tratament atent din partea angajatorilor, care va trebui sa le asigure anumite conditii, a stabilit Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a adoptat recent un act normativ referitor la masurile ce vor fi luate de angajatorii ai caror salariati utilizeaza calculatorul la locul de munca, in scopul alinierii la directivele europene in domeniul sanatatii si securitatii in munca a lucratorilor. Astfel, incepind cu data de 1 octombrie, cind intra in vigoare si noua lege a protectiei muncii, Legea nr. 319, angajatorii sint obligati sa asigure o serie de conditii persoanelor care utilizeaza in activitatea lor echipamente cu ecran de vizualizare, cum ar fi, de exemplu, calculatoarele sau laptop-urile. Fac exceptie sistemele informatice de la bordul masinilor de transport, sistemele portabile care nu se utilizeaza in mod prelungit la postul de lucru, masinile de calcul, casele de marcat si orice echipamente prevazute cu un mic dispozitiv de afisare sau de masura a datelor, precum si masinile de scris de conceptie clasica. Potrivit noilor prevederi angajatorii vor fi obligati sa ia o serie de masuri minime, pentru locurile de munca respective, astfel incit sa nu apara riscuri pentru vedere, probleme fizice sau solicitari mentale pentru lucratori. Actul normativ aprobat de catre Executiv prevede ca angajatorul sa planifice sarcinile lucratorului astfel incit acesta sa beneficieze de pauze in vederea reducerii suprasolicitarii aparute din cauza utilizarii calculatorului.

Vederea angajatilor, la mare pret pentru patroni

Incepind cu 1 octombrie lucratorii vor beneficia de examene medicale, atit la angajare, cit si la intervale regulate, in scopul protectiei ochilor si a vederii. Daca este necesar angajatorii vor asigura dispozitive speciale de corectie, al caror cost va fi suportat integral de catre acestia. Tot ca un element de noutate, salariatii va trebui sa fie instruiti si consultati de catre angajatori in privinta masurilor care se iau in domeniul sanatatii si securitatii in munca. "Pina in prezent nu exista un act normativ care sa reglementeze aceste lucruri. Existau norme generale privitoare la protectia muncii in care se specifica faptul ca se face examen medical atit la angajare, cit si periodic", ne-a declarat inspectorul sef adjunct al ITM Galati, Viorel Dumitru.