Premierul Calin Popescu-Tariceanu si comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hübner, au semnat ieri la guvern Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 (CSNR), document pe baza caruia Comisia Europeana aloca Romaniei 19,21 miliarde euro ca fonduri structurale si de coeziune.
Comisarul UE a aratat ca primele plati vor fi virate in urmatoarele zile, Romania fiind una dintre tarile membre ale Uniunii care au reusit sa finalizeze negocierile pentru majoritatea Programelor Operationale, in valoare de 15 miliarde de euro, discutiile pentru ultimele doua programe urmand sa fie incheiate pana in septembrie.
Cu ocazia semnarii, Hübner a precizat ca "se asteapta la o buna cooperare cu Guvernul roman pentru o corecta gestionare si un control al fondurilor UE, care sa previna aparitia unor nereguli in utilizarea bugetului comunitar".
Ea a aratat ca autoritatile locale si regionale din Romania vor avea un rol important in aplicarea proiectelor.
Aceeasi idee a fost mentionata si de premierul Tariceanu, care a aratat ca este necesar ca autoritatile locale sa fie pregatite pentru absorbtia fondurilor UE, amintind ca expertii CE vor verifica modul in care sunt utilizate sumele.
Romania este cel de-al 15-lea dintre cele 27 de state membre UE care finalizeaza negocierile pentru acest document strategic national. (D.E.)