Doar azi bihorenii mai pot depune la Directia Generala a Finantelor Publice declaratii fiscale privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit si declaratia privind veniturile din activitati agricole - impunere pe norme de venit.
Contribuabilii la bugetul consolidat al statului au obligatia de a depune declaratii informative privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit, pentru anul 2005.
Declaratia se completeaza si se depune, de regula, de platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa, cu exceptia veniturilor de natura salariala si asimilate acestora. In cazul asociatiilor intre persoane fizice si persoane juridice romane, declaratia se completeaza si se depune de persoana juridica romana stabilita prin contractul de asociere care are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Declaratia se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al platitorului de venit sau unde acesta este luat in evidenta fiscala, iar copia se pastreaza de platitorul de venit. Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta pus la dispozitia agentilor economici gratuit de unitatile DGFP sau poate fi descarcat de pe site-ul Ministerului de Finante (http://www. mfinante.ro) sau http://anaf.mfinante.ro/wps/portal.
Suportul magnetic sau optic va fi insotit de exemplarul listat pe hartie al declaratiei pentru unitatea fiscala, semnat si stampilat, potrivit legii. Pentru fiecare categorie de venit se depune cate un formular 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit", prin bifarea casutei corespunzatoare naturii venitului platit in anul 2005: venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie, venituri obtinute in baza unui contract de agent, venituri obtinute in baza unui contract de comision sau mandat comercial, venituri din activitatile de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara sau venituri din activitati independente desfasurate in baza contractelor sau conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.