In Craiova, programul "Prima casa" nu a influentat pretul locuintelor. Cu 60.000 de euro, cei interesati isi pot cumpara chiar si un apartament cu trei camere, decomandat, intr-o zona semicentrala.

In contextul economic actual, speculantii imobiliari din Craiova nu au incercat sa creasca artificial preturile, in asteptarea implementarii programului "Prima casa". "Vanzatorii nu au reactionat inca, iar preturile nu au inceput sa creasca", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic Imobiliare. Afirmatia a fost sustinuta si de alti reprezentanti ai agentiilor imobiliare din Craiova. "Nu este nici o schimbare in piata. Nici terenurile nu s-au scumpit", a spus Bogdan Buzatu, directorul agentiei General Imobiliare.
Totusi, in asteptarea implementarii programului, unii proprietari se gandesc la o posibila crestere de pret. "Exista o tendinta de a delista de la vanzare proprietatile, probabil in asteptarea unui nou pret", a declarat Cristian Clenciu, directorul CDC Imobiliare. "Sunt sceptic in privinta succesului programului pentru ca mi se pare ca guvernul trebuia sa-i sustina pe cei care au nevoie de o locuinta, adica pe tineri, care nu sunt eligibili din pricina veniturilor", a adaugat Clenciu.

Ce puteti cumpara cu 60.000 de euro

Avand in vedere ca preturile au ramas la acelasi nivel ca pana acum, cu 60.000 de euro (valoarea maxima a creditului pentru achizitionarea unei locuinte prin Programul "Prima casa"), craiovenii pot cumpara un apartament cu doua sau trei camere. "Cu 60.000 de euro se poate cumpara un apartament decomandat, cu doua camere, intr-o zona centrala, sau unul decomandat cu trei camere, intr-o zona semicentrala (Brazda, Rovine), dar nu in blocurile cele mai noi", a declarat Nicu Radut. Tot cu 60.000 de euro, craiovenii isi pot cumpara si locuinte noi. "Cu suma aceasta se poate cumpara un apartament cu doua camere intr-un bloc nou (2008-2009) sau se pot achizitiona case la rosu, respectiv case vechi in zonele limitrofe Craiovei (Carcea, Podari, Pielesti)", a explicat directorul CDC Imobiliare.

Case mai scumpe cu 15% in Bucuresti

Situatia nu este la fel si in alte localitati din tara, unde unii proprietari au decis sa speculeze momentul. In Bucuresti, guvernul nici nu apucase sa definitiveze programul "Prima casa", ca preturile locuintelor vechi (in special garsoniere si apartamente cu doua camere) au crescut cu 5-15%.
Analistii imobiliari nu exclud posibilitatea ieftinirii apartamentelor mai mari, care depasesc acest plafon, fapt care ar pune presiune asupra preturilor locuintelor mici. "O crestere a preturilor ar fi lipsita de sens in acest moment", precizeaza http://business.rol.ro. De altfel, specialistii sunt de parere ca, desi unii proprietari scumpesc imobilele, este putin probabil sa existe o crestere a preturilor de tranzactionare.