Cotatia petrolului a depasit ieri valoarea de 73 de dolari pe baril, atingand un nou maxim al ultimelor 10 luni, potrivit Reuters. Cauza scumpirii titeiului ar fi cererea puternica inregistrata in SUA, principalul consumator mondial.
Petrolul Brent, de referinta la Bursa din Londra, a fost cotat, la deschiderea tranzactiilor, la 73,1 dolari, cea mai mare valoare atinsa dupa 25 august 2006. Ulterior, pretul a scazut la 72,93 dolari pe baril, in crestere cu 30 de centi fata de cotatia de la sfarsitul tranzactiilor de marti.
Pretul petrolului de referinta pe piata americana a urcat cu 32 de centi, la 71,41 dolari pe baril.
Expertii sunt ingrijorati in privinta stocurilor de benzina din SUA, dupa o perioada de efectuare a unor lucrari de mentenanta la rafinariile americane, care a contribuit la reducerea rezervelor de produse petroliere rafinate.
O alta cauza a scumpirii petrolului o reprezinta problemele geopolitice, precum incidentele teroriste produse in Marea Britanie la sfarsitul saptamanii trecute.
Directorul executiv al Agentiei Internatioanale pentru Energie, Claude Mandil, a solicitat luni majorarea imediata a productiei Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar cartelul, care va organiza o reuniune in septembrie, apreciaza ca nivelul livrarilor este adecvat.
"Problema nu este productia de petrol, exista suficient petrol pe piata", a declarat, pentru un cotidian din Iran, ministrul venzuelean al Energiei, Rafael Ramirez. (M.C.I.)