Ministerul Finantelor vrea sa impoziteze cu o suma fixa firmele care inregistreaza pierderi, microintreprinderile, hotelurile, restaurantele etc. In plus, daca o microintreprindere plateste impozit pe venit, dar suma este mai mica de 1.300 de euro, atunci patronul va trebui sa achite din buzunar diferenta. Mediul de afaceri craiovean a luat foc la auzul vestilor.
Ministerul Finantelor intentioneaza sa introduca in noul Cod Fiscal un plafon minim pentru impozitul pe profit platit de firme si pentru impozitul pe cifra de afaceri achitat de microintreprinderi, precizeaza NewsIn, citand surse guvernamentale. Plafonul minim al impozitului ar fi de 1.300 de lei si ar urma sa fie achitat chiar si de companiile care inregistreaza pierderi, de restaurante, hoteluri, de firme din domeniile transporturilor si imobiliar. Potrivit aceleiasi surse, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca aproape 80% din societatile din Romania declara pierderi duble fata de profit, eschivandu-se de la plata datoriilor catre stat, si fac, astfel, concurenta neloiala celorlalte firme din piata. El sustinea luna trecuta ca nu este posibil ca un agent economic sa aiba cifre de afaceri impresionante si sa mearga pe pierdere ani de-a randul. "Inseamna ca firma aceea traieste din ceva", spunea ministrul intr-o emisiune TV, lasand sa se inteleaga ca in acest fel se duc bani in economia subterana.

"Este ca si cum ai pune impozit pe mort"

Mediul de afaceri din Craiova dezaproba modul in care guvernul stabileste politica fiscala viitoare. Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Valentin Cristea, considera ca ideea de a impozita firmele cu pierderi "este total deplasata. Inseamna ca guvernantii nu stiu pe ce lume traiesc. Este ca si cum ai pune impozit pe mort. Ei trebuie sa gaseasca solutii sa stimuleze economia, consumul, nu sa ne impoziteze suplimentar. Exista multe firme care au fost pe profit ani de-a randul si si-au achitat impozitele la timp, dar acum au probleme din cauza crizei. Nu este corect sa plateasca impozit pe pierdere". Valentin Cristea a mai spus ca la societatile care an de an inregistreaza pierderi si au impozitele neplatite ani la rand statul nu trebuie sa aiba clementa si "sa le grabeasca falimentul, dar firmele bun-platnice, care acum nu mai au posibilitate, ar trebui sa fie pasuite pana trece criza". Vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, este impotriva impozitarii firmelor care merg pe pierdere: "Domeniul imobiliar este si asa destul de afectat de criza aceasta. Daca mai pui o agentie imobiliara sa plateasca si impozit pe pierdere inseamna ca o distrugi. Este o aberatie ce propun guvernantii. Nu vor face altceva decat sa inchida firmele din domeniul imobiliarelor. Inteleg sa impoziteze in plus hoteluri si restaurante, pentru ca e un teren propice pentru bani negri, dar nu imobiliarele".
Constantin Raducanoiu, manager al unui complex hotelier din Craiova, spune ca pentru o firma mijlocie impozitul pe pierdere de 1.300 de euro "nu ar insemna mare lucru. In fond, este vorba despre 5.000 de lei care se platesc pe an. In schimb, pentru microintreprinderi ar fi un dezastru. Cele cu doi-trei angajati se vor inchide. Dar sa vedem forma finala a Codului Fiscal".

Patronii platesc din buzunar?

In ceea ce priveste microintreprinderile, proiectul de Cod Fiscal prevede ca patronii lor sa achite anual la stat diferenta de pana la 1.300 de euro, daca suma rezultata din plata impozitului pe cifra de afaceri de 3% este mai mica decat acest plafon. Cu alte cuvinte, daca din activitatea firmei rezulta un impozit (pe cifra de afaceri) de 1.000 de euro, atunci patronul va fi obligat sa plateasca din buzunar diferenta de 300 de euro. "Poate ca sunt unii patroni care vor plati, dar cei mai multi vor ataca in instanta statul, pentru aceasta aberatie", a precizat Valentin Cristea, vicepresedintele CNIPMMR.
Mai multe firme cu pierderi decat cu profit
Datele solicitate de GdS la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj arata ca la ultima raportare din 2009 (depunerea bilanturilor contabile pe 2007) numarul firmelor din judet care au raportat pierderi a fost mai mare decat al celor care au inregistrat profit. Din totalul de 17.481 de societati care au depus bilant la DGFP Dolj, numarul celor care au avut profit in 2007 a fost de 6.562. Alti 7.428 de agenti economici au raportat pierdere in acelasi an fiscal si 3.491 s-au declarat pe zero. DGFP Dolj mai informeaza ca profitul total inregistrat in judet pe anul 2007 a fost de 345,47 milioane de lei, iar pierderea raportata a fost de 164,62 milioane de lei.