In primele patru luni ale anului 2009 deficitul bugetului general consolidat s-a situat la 9.357,1 milioane lei echivalent cu 1,8% din PIB.
In luna aprilie, veniturile bugetului general consolidat inregistreazao revigorare fata de primele trei luni ale anului, acestea fiind in valoare de 15,2 miliarde lei, fata de ianuarie (14,8 miliarde lei), februarie (11,2 miliarde lei) si martie (12,1 miliarde lei).
o In termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 15,6% fata de perioada similara anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 7% fata de anul precedent.
o In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere la accize cu 529 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA cu 1.919,2 milioane lei fata de anul precedent.
o Contributiile de asigurari au inregistrat o crestere de 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 62.577,4 milioane lei, inregistrand o crestere de 11,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Nivelul cheltuielilor se mentine in limitele programului anual, luna aprilie marcand o usoara reducere a cheltuielilor lunare fata de lunile precedente.
o Cresterea cheltuielilor de personal cu 2.377,7 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent este o consecinta a majorarilor salariale aprobate in anul precedent.
o Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 3.794,2 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.
o Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere fata de perioada similara a anului precedent, ca urmare a masurilor intreprinse de Guvern, reprezentand 31,3% din programul anual.
o Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 87,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent din cauza inrautatirii conditiilor interne si internationale de finantare a deficitului.
o Cheltuielile pentru investitii pe primele patru luni au fost de 7,7 miliarde lei, reprezentand 20,3% din estimarile anuale, respectiv 1,5% din PIB.