Gandul informeaza: O simulare 3D a unui pasaj care va fi construit in Romania
In toamna, Primaria Capitalei va incepe lucrarile de constructie a pasajului pietonal de la Piata Romana. Investitia se ridica, potrivit directorului Directiei Transporturi din cadrul Primariei Capitalei, Ion Dedu, la 15 milioane de euro, iar lucrarile vor dura 18 luni si vor fi executate de firmele Euroconstruct si Astaldi.
Tot acestea se vor ocupa si de proiectul tehnic, de obtinerea tuturor avizelor si a autorizatiei de constructie. "Va fi un pasaj pietonal la fel ca cel de la Universitate. Va avea iesiri catre absolut toate strazile. In interiorul pasajul vor fi spatii comerciale. Dupa finalizarea lucrarilor, Piata Romana va fi traversata pietonal numai prin subteran Indicatorii tehnico-economici au fost aprobati in 2006". Potrivit lui Dedu, licitatia pentru desemnarea constructorului s-a incheiat in urma cu doua luni, iar suma aprobata in bugetul municipalitatii pentru acest proiect a fost de 100.000 de lei.
"Noi am cerut un milion de lei, dar s-a aprobat doar suma de 100.000 de lei. Banii ajung ca sa incepem lucrarile. In contract s-a prevazut ca plata constructorului sa se faca la 90 de zile", a mai explicat pentru gandul, directorul Ion Dedu.

Un proiect din 2006 mai scump cu 1 milion de euro

Pasajul pietonal de la Piata Romana se face in baza unei Hotarari a CGMB din 2006. Potrivit acesteia, suprafata construita a pasajului va fi de 5.200 de metri patrati. Pentru pietoni spatiul rezervat este de 3.710 metri patrati (inclusiv caile de acces), iar comerciantii isi vor desfasura activitate pe o suprafata de 970 metri patrati.
In 2006, valoarea investitiei aprobata de consilierii municipali a fost de 14 milioane de euro. Directorul Directiei Transporturi din cadrul Primariei Capitalei, Ion Dedu, a explicat pentru gandulcum s-a scumpit pasajul cu un million de euro: "Primarul general, care este ordonator principal de credite, a aprobat actualizarea indicatorilor tehnico economici cu rata inflatiei. Cand este vorba doar de actualizare cu rata inflatiei suma nu mai trebuie aprobata si de Consiliul General al Municipiului Bucuresti".
Acesta a mai spus ca obtinerea autorizatiei de constructie impreuna cu toate avizele premergatoare vor fi obtinute in doua luni. Directoul Dedu a mai explicat ca vremea friguroasa nu va fi un impediment din cauza ca " lucrarile se vor desfasura pe tronsoane. Peretii vor fi turnati mulati perimetral, se vor turna radierul si stalpii si se va sapa sub dala de beton. Circulatia autovehiculelor nu va fi afectata", a precizat el.

Intersectia de la Piata Romana, reamenajata

Dupa finalizarea lucrarilor de constructii in Piata Romana nu va mai exista nici o trecere de pietoni, traversarea urmand sa se faca numai prin subteran. Pe langa scarile clasice sau cele rulante, pietonii vor avea la dispozitie si lifturi. Prin realizarea pasajului pietonal, reprezentantii municipalitatii sustin ca se va fluidiza traficul auto in zona. Proiectul mai prevede si reorganizarea retelelor tehnico-edilitare prin construirea unei galeri, in care acestea sa fie deviate, iar la suprafata carosabilul va fi reabilitat si reamenajat.