Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE) intentioneaza sa introduca licitatii pentru alegerea furnizorilor de electricitate care sa alimenteze consumatorii casnici, pentru a stimula competitia, a declarat presedintele interimar Nicolae Opris. "Ne gandim sa introducem un pachet mai stimulativ de energie pentru competitia pe piata in sensul ca furnizorii vor putea sa alimenteze consumatorii casnici, si poate si pe cei cu consum mai mic de 100 kW, doar daca vor castiga o licitatie. Va castiga cel care va oferi pretul cel mai mic", a declarat Opris, care detine si functia de vicepresedinte al ANRE.
Consumatorul casnic este cel care cumpara energia pentru consumul propriu al gospodariei, excluzand consumul aferent activitatilor comerciale sau profesionale. Consumatorul eligibil poate sa aleaga furnizorul si sa contracteze direct cu acesta energia electrica necesara, avand acces la retelele de transport si/sau de distributie.
In Romania exista opt milioane de consumatori casnici, dar, de la liberalizarea pietei de energie, la 1 iulie 2007, aproape niciunul nu si-a schimbat furnizorul.
Deschiderea pietei de energie electrica si gaze naturale, la 1 iulie 2007, permite oricaror consumatori, inclusiv celor casnici, sa aleaga propriul furnizor si sa negocieze tarifele. Anterior, doar consumatorii mari, inclusi in categoria denumita consumatori eligibili, puteau sa negocieze preturile, iar tarifele pentru clientii casnici si consumatorii industriali mici erau stabilite de catre ANRE.