Viitorul Menarom continuaa saa fie incert deoarece actionarul majoritar, AVAS, nu a decis, nici pinaa acum, cind va relua privatizarea societaatii si nu a dat un verdict legat de programul de restructurare, intocmit de citeva saaptaamini.

Cind se va privatiza Menarom si care va fi soarta celor 460 de salariatI? Acestea sint intrebaarile la care sindicalistii din cadrul societaatii incearcaa saa afle de citeva luni de zile niste raaspunsuri. Toate demersurile faacute in acest scop de liderii de sindicat pe lingaa conducerea AVAS, care este actionarul majoritar al unitaatii, au raamas faaraa un rezultat.

"La inceputul lunii august am transmis o adresaa caatre presedintele AVAS, Raazvan Oraasanu, prin care i-am solicitat saa ne spunaa cind se va relua privatizarea Menarom. De asemenea, i-am solicitat ca in cazul in care unitatea se va privatiza si nu vor raamine toti cei 460 de angajati, cei care vor fi disponibilizati saa beneficieze de plaati compensatorii, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 8 din 2003. Pinaa acum nu am primit nici un raaspuns la adresa noastraa din partea AVAS, desi a trecut aproape o lunaa de zile. Am inteles caa presedintele AVAS este in concediu", ne-a declarat liderul sindicatului din cadrul Menarom, Viorel Ariton.

Restructurare invaaluitaa in mister

Potrivit aceleiasi surse, programul de restructurare a activitaatii Menarom a fost intocmit de citeva saaptaamini, acesta trebuind insaa saa fie aprobat de caatre actionarul majoritar al societaatii, lucru care incaa nu s-a intimplat. Potrivit planului respectiv, din cei 460 de angajati ai Menarom ar urma saa raaminaa 350, ceea ce ar insemna ca 110 persoane saa fie nevoite saa spunaa adio locului lor de muncaa. Raamine de vaazut dacaa programul va suferi modificaari sau va fi aprobat in aceastaa formaa de sefii AVAS, institutie care detine 50,01% din actiunile societaatii.

In afaraa de AVAS, actionarul majoritar, la Menarom mai sint actionari firma olandezaa Dutch Shipyard, care are 39% din pachetul de actiuni, restul fiind detinut de o serie de persoane fizice.

Liderul sindicatului de la Menarom nu este prea optimist in privinta viitorului societaatii, in conditiile in care nici prezentul nu este prea bun. "Nu prea avem comenzi. Salariile se dau la timp, dar sint mici, in jur de 5- 5,5 milioane de lei vechi. Cum saa se poataa traai bine cu acesti bani, cind preturile cresc de la o lunaa la alta? Pinaa nu se rezolvaa problema privatizaarii, nu se poate spune caa activitatea societaatii se va redresa si caa salariatii o vor duce mai bine, adicaa vor cistiga mai mult", a adaaugat liderul de sindicat, Viorel Ariton.