Hochei-ul pe iarba, sport olimpic incepand din anul 1908, este celebrat de catre Google printr-un logo special, care infatiseaza o jucatoare aflata pe terenul de joc.
Google sarbatoreste miercuri, printr-un logo special, hochei-ul pe iarba, sport care a fost inclus ca proba a Jocurilor Olimpice, in 1908, la Olimpiada desfasurata la Londra. Atunci, sportul verde era jucat doar de catre barbati, competitia sportiva dedicata femeilor fiind introdusa mult mai tarziu, in 1980, in timpul Jocurilor de la Moscova.
Hocheiul pe iarba presupune viteza, rezistenta si capacitatea de coordonare ochi - brate. Acesta se desfasoara pe un teren care are 91,4 metri lungime si 55 metri latime. Portile, amplasate intr-un careu in forma de D, masoara 3,66 metri, avand o inaltime de 2,14 metri. la o distanta de 6,4 metri de acestea se situeaza punctul de penalty.
Pentru jucarea acestui sport sunt necesare doua echipe de cate 11 persoane, carora li se adauga 5 rezerve. Meciul dureaza 70 de minute, constand in doua reprize a cate 35 de minute, timp in care se permit oricate schimbari doresc ambele echipe.
Pentru ca un meci s fie castigat una dintre echipe trebuie sa inscrie cat mai multe goluri, acestea fiind luate in considerare doar in cazul in care jucatorul care a trimis mingea in poarta se afla in careul advers.
Initial hocheiul se juca exclusiv pe iarba, insa, incepand cu anii 1970, in unele competii de importanta majora, aceasta a fost inlocuita cu o suprafata sintetica pentru ca astfel calitatea jocului sa fie sporita.
Meciurile de hochei sunt supravegheate de catre arbitri care acorda cartonase verzi, galbene si rosii. In cazul cartonaselor verzi un jucator este suspendat doua minute, in cazul celui galben acesta primeste o eliminare a carui durata este dictata de arbitru iar cartonasul rosu reprezinta eliminarea sportivului.
La Olimpiada de la Londra, pentru prima oara in istoria competitiei, hocheiul se va desfasura pe o suprafata albastra. Tot pentru prima oara in istoria Jocurilor Olimpice vor concura cate 12 echipe la feminin si masculin, meciurile urmand a se disputa in perioada 29 iulie - 11 august 2012.
(sursa : enational)