4. Principalele caracteristici tehnice

4.1 Rezolutia
Aici aveti de ales intre HDReady (1366 x 768 pixeli) si Full HD (1920 x 1080). De asemenea, puteti intalni si exprimari de genul 720(p sau i) si 1080(p sau i). Cele doua litere se refera la modul in care sunt afisate imaginile pe ecran: progressive sau interlaced. Daca in modul interlaced imaginea este impartita in linii de pixeli pare si impare care apar pe rand, in modul progressive acestea sunt afisate simultan si de aici rezulta o calitate mai buna a imaginii si o claritate ridicata a obiectelor aflate in miscare.
Practic, indiferent de diagonala, va sfatuim sa va orientati spre standardul 1080p, adica o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli cu imagini afisate in modul progressive, pentru a va putea bucura de un nivel al detaliilor superior si de o claritate imbunatatita. Este adevarat ca la noi pe piata comerciantii incearca eliminarea stocurilor prin tot felul de promotii la modelele LCD 720i sau 720p cu diagonale impresionante. Cu toate acestea, in ultimul timp diferentele de pret s-au redus considerabil, asa ca tot ce trebuie sa faceti este sa va informati si sa nu cadeti in plasa asa-ziselor "super oferte".

4.2 Rata de refresh
Pe langa rezolutie, televizoarele prezinta si o rata de refresh, adica viteza la care sunt afisate imaginile pe ecran intr-o secunda sau mai bine spus de cate ori pe secunda imaginea de pe ecran este afisata complet, indiferent ca vorbim de aceeasi imagine sau de o imagine diferita. Rata de refresh este masurata in herti sau hertzi, de aici si indicativele prezente in specificatiile televizoarelor: 60Hz, 120Hz, 240Hz, 480Hz, 600Hz. Un televizor cu o rata de refresh de 60Hz va afisa o imagine completa de 60 de ori pe secunda.
Este usor de inteles ca ar fi de preferat o rata de refresh cat mai mare, in asa fel incat imaginile sa aiba un aspect cat mai fluid, iar detaliile imaginilor aflate in miscare sa fie afisate intr-un mod cat mai realist.
La acest capitol, cel mai bine stau plasmele din ultimele generatii, care se lauda cu o rata de refresh de 600Hz si care au cel mai mic timp de raspuns. O mare parte din LED-uri ofera si ele valori de minim 120Hz, ceea ce este mai mult decat suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Totusi, preturile difera destul de mult in functie de acest criteriu, iar de cele mai multe ori un pret mic ascunde si o rata de refresh pe masura.
Din pacate, tot mai putini producatori specifica rata de refresh exacta si folosesc tot felul de tertipuri de marketing pentru a convinge potentialii cumparatori. Astfel au luat nastere denumiri precum: Sony MotionFlow, Samsung MotionPlus, LG TruMotion, Philips Perfect Motion, tehnologii menite sa ajute rata de refresh si astfel un televizor de 60Hz poate fi comercializat drept unul de 120Hz sau chiar mai mult.
In concluzie, daca bugetul va permite, va sfatuim sa va orientati cel putin catre 120Hz, dar cat se poate de reali.

4.3 Tuner-ul integrat
Toate televizoarele mai noi vin dotate cu tunere digitale care permit afisarea canalelor in format digital DVB (Digital Video Broadcasting) in plus fata de cele transmise analogic. Acest receptor poate fi DVB-C (pentru transmisia pe cablu), DVB-T (pentru transmisia terestra) sau ambele. Practic, un televizor care dispune atat de receptorul terestru cat si de cel pe cablu poate afisa atat posturile digitale si HD transmise pe cablu, cat si cele transmise terestru prin folosirea unei antene exterioare sau de camera.
Din pacate, la noi in tara in modul terestru putem receptiona un numar redus de posturi si doar in orasele mari, in principal Bucuresti, iar semnalul depinde foarte mult de zona in care te afli si de tipul de antena folosit.
De cealalta parte, tuner-ul intern DVB-C ne ajuta sa prindem toate posturile transmise digital de marii operatori de cablu, mai putin pe cele codate de acestia (HBO, DIGI, Cinemax s.a). Pentru a putea vizualiza aceste posturi veti avea nevoie de un decodor digital si o cartela (de cele mai multe ori distribuite gratuit), iar pentru posturile Full HD codate, de un decodor digital HD (furnizat in schimbul unei sume lunare adaugata la abonament). Problema cu aceste decodoare este ca sunt de slaba calitate, iar imaginile afisate de cele mai multe ori sunt usor inferioare fata cele receptionate cu ajutorul tuner-ului intern din televizor si sa nu mai discutam de telecomanda in plus...
Cu alte cuvinte, degeaba te orientezi catre un televizor DVB-T/C, pentru ca nu te vei putea bucura pe deplin de el, cel putin pentru moment in Romania. Speram ca pe viitor, operatorii de cablu sa inceapa comercializarea modulelor CI, un fel de cititoare pentru cartelele furnizate, care sunt introduse in slotul Common Interface al televizorului (doar unele modele au) si in acest fel am putea prinde toate canalele fara acele decodoare externe "facute pe vapor".
O alta specificatie care insoteste transmisiile digitale si HD este metoda de decodare a informatiei primite: MPEG2 sau MPEG4. Cel de-al doilea reprezinta si cel mai nou standard specific transmisiilor de inalta calitate.
Asadar, in functie de bugetul disponibil va puteti orienta catre un televizor dotat cu DVB-T/C si MPEG2/MPEG4 cu slot CI si in acest fel veti fi pregatiti pentru orice scenariu viitor. Sau, pur si simplu, alegeti un televizor cu orice fel de tuner, la care atasati decodorul furnizat de operatorul de cablu.

4.4 Contrastul
Aceasta caracteristica a suferit poate cele mai multe transformari si modificari de denumire, ca urmare a strategiilor de marketing practicate de producatori, care se lauda care mai de care cu niveluri ametitoare de contrast de cateva milioane la unu.
Practic, prin contrast ar trebui sa intelegem diferenta dintre cel mai luminos alb si cel mai inchis negru pe care un televizor il poate afisa. Din nefericire, nu exista o metoda standardizata de a masura aceasta diferenta, lucru care explica discrepantele intre valori la televizore de acelasi pret, dar produse de firme diferite.
Cand alegeti un televizor, nu trebuie sa va lasati impresionati de o rata a contrastului de milioane la unu, cea mai simpla metoda fiind sa mergeti in magazin si sa va convingeti de calitatea imaginii afisate de un anumit brand sau model de televizor. Asta pentru ca nu intotdeauna un televizor cu o rata de contrast superioara se va vedea mai bine decat un altul, diferenta fiind data de metodele diferite de masurare si etichetare ale producatorilor.

4.5 Conectivitatea
Indiferent de modul in care veti utiliza noul televizor, ar fi bine ca acesta sa dispuna de cat mai multe metode de conectare cu restul aparaturii din casa sau cu alte gadget-uri de pe piata, in ideea in care le veti achizitiona mai tarziu. Bineinteles ca exista o gama extinsa de adaptoare, convertoare si cabluri compatibile, dar de cele mai multe ori sunt destul de scumpe si pot afecta calitatea imaginilor afisate.
Cand v-ati hotarat asupra unui model de televizor, ar fi bine sa verificati daca dispune de urmatorii conectori in functie de nevoile dumneavoastra:

Intrari:
- HDMI (cel putin doi) - pentru a conecta televizorul la o sursa externa de semnal audio-video: DVD, consola, decodor de cablu, camera foto-video, computer si altele.
- VGA - daca intentionati sa conectati un calculator care nu dispune de HDMI
- SCART- pentru conectarea dispozitivelor mai vechi sau cu semnal analogic
- Intrari video component RGB - vin sub forma a trei conectori rosu, verde, albastru care transmit imagini in mod analog de pana la 1080i
- Intrari video composit - conector galben care transmite imagini analog si este cele mai multe ori insotit de alti doi left/right pentru sunet
- USB (cel putin unu) - in cazul in care televizorul dispune de un player integrat pentru fisiere audio, foto, video sau pentru a conecta un adaptor Wi-Fi
- Conexiune retea RJ45 - mufa pentru cablul de internet in cazul in care televizorul este de tip SMART si permite conectarea la internet
Iesiri:
- Audio Digitala (optica) - pentru conectarea sistemelor home cinema la televizor si pentru obtinerea sunetului digital de tip surround
- Jack audio - pentru casti sau un set de boxe stereo active
- Iesire video RGB - la fel ca si intrarea doar ca transmite semnal in loc sa primeasca
(va urma)