5. Functii suplimentare
5.1 Player-ul incorporat
Daca alegeti un televizor cu media-player incorporat, va veti putea bucura de continut multimedia de pe orice stick sau hard USB. La ora actuala exista televizoare cu playere chiar mai performante decat cele dedicate si astfel puteti impusca doi iepuri dintr-o lovitura, economisind si o parte din bani.
Majoritatea televizoarelor de ultima generatie vin cu astfel de dotari, dar trebuie sa fiti atenti la o serie de detalii:
Ce formate video suporta? De preferat cat mai multe si cat mai complexe:MPG, MPEG, DAT, TS, TRP, TP, VOB, MP4, MOV, MKV, DivX, AVI, ASF, WMV si altele. La fel de importante sunt si subtitrarile: SRT, SUB etc. si mai ales daca sunt recunoscute diacriticele si daca ne este permisa modificarea dimensiunii si orientarii fontului.
Ce formate audio suporta? La fel, cu cat mai multe cu atat mai bine: MP3, AC3, DTS si altele.
Ce stick-uri sau hard-uri recunoaste TV-ul? Cu cat mai mari, cu atat mai bine, adica sa fie cat mai apropiate de 1TB, ca sa fiti siguri.
Cea mai simpla metoda de a verifica toate aceste caracteristici este fie sa va documentati temeinic pe site-ul producatorului sau prin downloadarea manualului televizorului, ori pur si simplu mergeti in magazin cu un stick plin de poze, muzica, filme si sa vedeti ce si cum citeste player-ul integrat.

5.2 Capabilitatile SMART
In ultimul timp, tot mai multe televizoare se lauda cu functii din ce in ce mai inteligente, de unde si denumirea: SMART. Sub aceasta denumire sunt cuprinse o multime de functii pe care televizoarele obisnuite nu le ofera.
Cea mai importanta dintre toate este posibilitatea de conectare la internet prin cablu sau Wi-Fi. De acest aspect se leaga si restul functiilor: accesul la retelele sociale, jocurile online, navigarea online, accesul la YouTube si alte servicii de streaming online, downloadarea de aplicatii, accesul la mail, servicii online, utilizarea Skype si multe altele.
Cu alte cuvinte, televizorul se transforma intr-un calculator de sufragerie care nu doar afiseaza continut, dar iti si ofera posibilitatea sa comunici prin Internet. Toate aceste functii vin din pacate si cu un pret pe masura, televizoarele din aceasta gama fiind simtitor mai scumpe decat cele obisnuite.

5.3 Cu sau fara 3D
3D-ul nu mai reprezinta de mult o moda sau un moft si tinde sa devina din ce in ce mai prezent in vietile noastre. Asa se face ca tot mai multi oameni aleg televizoare de tip 3D care sa afiseze continutul multimedia intr-un mod cat mai apropiat de cel dintr-o sala de cinema.
Ce trebuie sa stiti inainte de a va hotari daca vreti sau nu sa achizitionati un TV 3D? In primul rand, pretul va fi in mod sigur mai mare, iar in al doilea rand va trebui sa luati o decizie cu privire la tehnologia preferata: 3D activ sau 3D pasiv.
Ambele tehnologii prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, iar producatorii cauta sa-si promoveze variante proprii derivate din cele doua tehnologii. In mare parte, televizoarele cu 3D pasiv sunt ceva mai accesibile si mai putin obositoare decat cele cu 3D activ, iar ochelarii pasivi pot fi achizitionati la preturi mult mai mici. La fel de bine un film 3D poate fi vizualizat pe un televizor cu tehnologie pasiva de mai multi utilizatori in acelasi timp din diferite pozitii, pe cand in cazul 3D-ului activ acest lucru devine aproape imposibil datorita unghiurilor de vizualizare.
Inainte de a lua o decizie asupra acestei functii, trebuie sa va ganditi la cat timp petreceti in fata televizorului si daca aveti acces la continut nativ 3D: filme blu-ray, jocuri pe console sau imagini capturate cu o camera stereoscopica. Altfel, veti ajunge sa cheltuiti mai multi bani pentru ceva de care nu veti putea sa va bucurati.

6. Brand
Toate brand-urile recunoscute produc televizoare mai mult sau mai putin bune. Depinde foarte mult de preferintele fiecaruia si de munca de documentare facuta in prealabil. Diferentele nu sunt intotdeauna foarte mari, dar cateodata suficiente pentru a va determina sa luati o hotarare.
Spre exemplu, la ora actuala LG se lauda cu un sistem 3D pasiv pe care cei de la Samsung nu il au. Pe de alta parte, televizoarele LG nu suporta sunetul DTS in care vin encodate majoritatea filmelor Full HD, lucru pe care Samsung il acopera foarte bine.
De asemenea, calitatea si multitudinea de functii difera nu atat de la un brand la altul, ci de la o clasa de televizoare la alta - un televizor scump al unei companii poate fi la fel de bun ca unul la fel de scump al alteia. Este important sa verificati dotarile, seriile si vechimea modelelor chiar si pentru acelasi brand sau la doua-trei branduri diferite pentru a gasi varianta optima pentru voi.
Ca o recomandare generala, incercati sa nu va lasati influentati de preturile incredibile si de diagonalele uriase pe care le practica brandurile mai putin cunoscute. De cele mai multe ori acestea ascund probleme de fiabilitate, de calitate a imaginii sau functii care ori nu functioneaza cum trebuie, ori lipsesc cu desavarsire chiar daca sunt prezente in fisa de specificatii. Producatorii cu renume in domeniul constructiei de televizoare sunt: Samsung, LG, Panasonic, Sony, Sharp, Philips, Toshiba.

7. Magazin & Garantie
Daca ati ajuns la o concluzie si v-ati hotarat asupra unui model de televizor, urmatorul pas ar fi sa va decideti si de unde sa il cumparati. La ora actuala, in Romania exista o multime de magazine care comercializeaza televizoare atat online cat si offline. Nu va lasati atrasi de mirajul pretului foarte mic sau cel putin nu inainte de a verifica magazinul care afiseaza un asemenea pret. Ar fi pacat sa achizitionati un televizor de ultima generatie si sa observati cu stupoare ca nu beneficiati de garantie la producator, ci intr-un service obscur si neautorizat.
Indiferent de numele magazinului ales, aveti grija sa va interesati si despre politica acestuia cu privire la pixelii morti - daca luati televizorul si constatati ca are un pixel sau mai multi defecti, ar trebui sa il puteti schimba fara prea mari dureri de cap.
Pentru evitarea neplacerilor, cel mai simplu mod de verificare ar fi sa probati televizorul inainte de achizitionare prin rularea unor fundaluri: alb, negru, rosu, verde, albastru pentru a identifica eventualele nereguli.
Un alt aspect important ar fi posibilitatea de returnare a televizorului, daca acesta nu corespunde nevoilor sau cerintelor voastre. "Timpul de razgandire" de pana la 30 de zile este deja standard prin lege.

Concluzii
Pe masura ce tehnologia evolueaza, achizitionarea unui dispozitiv in deplina cunostinta de cauza devine din ce in ce mai complicata. Multitudinea de functii, dotari si specificatii reusesc sa zapaceasca consumatorii, iar marketingul marilor producatori nu face altceva decat sa profite de aceasta zapaceala pentru a stimula procesul de achizitie fara sa ofere informatii importante.
Poate ca multi dintre noi actionam din instinct sau ne bazam pe experienta vanzatorilor atunci cand cumparam un televizor, dar astea sunt doar doua dintre premisele unei achizitii care se poate dovedi ca fiind total nepotrivita mai tarziu.
Si totusi, spre ce televizor ar trebui sa ma orientez? Avand in vedere tendintele de pe piata autohtona, aveti cateva variante clare: varianta de buget redus (un LCD cu diagonala ceva mai mare, dar cautati sa fie Full HD), varianta echilibrata (un LED de generatie noua si cu dotari medii), varianta bazata pe performanta (o plasma de ultima generatie) si varianta premium (un LED de ultima generatie cu dotari SMART 3D si panou Full LED).
Oricare ar fi alegerea, atata timp cat respectati macar o parte din sfaturile prezentate in acest Ghid, veti avea siguranta unei alegeri echilibrate si potrivite pentru cerintele voastre.
In concluzie, spercam ca acest Ghid sa vina in ajutorul acelor utilizatori care simt nevoia sa se lamureasca inainte de a lua o decizie cu privire la noul gadget din sufragerie. Informatiile despre televiziunea de ultima generatie sunt extrem de stufoase si nu avem pretentia de a le fi epuizat in totalitate, dar vom incerca sa raspundem nelamuririlor si comentariilor declansate de acest articol in asa fel incat sa fiti convinsi ca ati ales varianta optima de televizor in functie de nevoile, bugetul si preferintele voastre.