It.bzi.ro: NASA a descoperit portaluri ascunse de spatiu si de timp

O descoperire spectaculoasa facuta de catre un fizician american de la Universitatea Iowa confirma existenta portalurilor de spatiu si de timp, practic niste regiuni ascunse ce apar la interferenta campurilor magnetice ale Pamantului si ale Soarelui.
O tema principala din SF este "portalul" - o deschidere extraordinara in spatiu sau in timp, care se conecteaza la taramuri indepartate. Un portal este o scurtatura, o usa deschisa in necunoscut, potrivit Science.
Un cercetator de la Universitatea Iowa, ce lucreaza pentru NASA, si-a dat seama cum sa gaseasca aceste portaluri ascunse. "Noi le numim puncte X sau regiuni de difuzie a electronilor. Sunt locuri unde campul magnetic al Pamantului se conecteaza cu cel al Soarelui, creand un traseu neintrerupt care duce de la planeta noastra pana la atmosfera solara, ce se gaseste la aproximativ 150 de milioane de kilometri departare", a spus Jack Scudder, fizician la Universitatea Iowa.
Observatiile facute de sonda spatiala THEMIS a NASA arata ca aceste portaluri se deschid si se inchid de zeci de ori in fiecare zi. Ele sunt situate la cativa zeci de mii de kilometri de Pamant, acolo unde campurile magnetice terestre se intalnesc cu vantul solar.
Majoritatea portalurilor sunt mici si "traiesc" putin timp, insa unele pot fi uriase si sustinute. Tone departicule energetice se pot scurge prin aceste deschideri, incalzind atmosfera superioara a Pamantului, ceea ce a produs furtuni geomagnetice si aparitia aurorelor boreale.
NASA planuieste o misiune numita "MMS", precurtarea de la Magnetospheric Multiscale Mission, care va fi lansata in 2014, pentru a studia fenomenul. Patru statii spatiale vor ajunge in magnetosfera Pamantului si vor inconjura aceste portaluri, pentru a observa modul in care acestea functioneaza.
Exista o singura problema: gasirea acestor portaluri. Ele sunt invizibile si instabile. "Ele se deschid si se inchid fara nici o avertizare", a spus Scudder. "La sfarsitul anilor ‘90, nava spatiala Polar a NASA a petrecut mai multi ani in magnetosfera Pamantului si a intalnit multe puncte X, in timpul misiunii sale.
Folosind datele furnizate de Polar, am gasit cinci combinatii simple ale campului magnetic, iar masuratorile particulelor energetice ne-au indicat cand am ajuns intr-un punct X sau intr-o regiune de difuzie a electronilor", a completat Scudder.