Ce au in comun mancarea, sexul si retelele de socializare? Toate produc acelasi grad de placere. Sau cel putin asa sustin cercetatorii de la Harvard. Ei au descoperit ca satisfactia inregistrata de creier atunci cand o postare pe net este bine primita e similara cu cea produsa de o masa buna sau o partida de amor.
Concluziile studiului la care au lucrat doi sociologi de la Harvard au fost publicate recent intr-o revista a Academiei de Stiinte a SUA. Cercetatorii sustin ca satisfactia e data de faptul ca pe retelele sociale este foarte usor sa iti dezvalui gandurile si credintele.
"Iti creaza dependenta pentru ca ai impresia ca traiesti o a doua viata"
"Nimeni nu mai scrie e-mailuri, toata lumea posteaza pe Facebook"
Raspunsurile primite sau chiar simplul fapt ca vorbesti despre tine duc la o crestere a nivelului de dopamina in creier, adica a hormonului responsabil cu fericirea. Iar reactia este similara cu cea produsa de recompensele primare cum sunt mancarea si sexul. Studiul merge chiar mai departe si arata ca gradul de satisfactie produs atunci cand cineva primeste o suma de bani e mai mic decat cel care apare cand vorbeste despre sine.