It.bzi.ro: Premiera inedita: vanzarile de carti electronice detin suprematia
Editurile din Statele Unite obtin venituri mai mari din vanzarea de carti electronice, in pofida cartilor tiparite, potrivit unui raport publicat de catre Asociatia Editurilor din SUA (AAP).

Potrivit cifrelor prezentate de catre AAP, pentru prima oara, in primul trimestru al acestui an vanzarile de carti electronice au depasit vanzarile de carti tiparite. Informatiile au fost obtinute si centralizate de la aproape 1.200 de publisheri. Studiul nu a luat in considerare cartile pentru copii, potrivit Mashable.
La nivel general, in Statele Unite s-au cumparat carti pentru adulti in valoare de 283,3 milioane de dolari in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 28,4% fata de perioada similara a anului precedent. Cartile pentru tineri si cartile pentru copii au avut o evolutie si mai buna, de 233%, pana la 64,3 milioane de dolari.
In acelasi timp, cartile tiparite pentru adulti au crescut, de asemenea, dar la o rata modesta de 2,7%, pana la 229,6 milioane de dolari in primul trimestru din 2012.
Cresterea vanzarilor de carti electronice a fost pusa pe seama dezvoltarii fara precedent a dispozitivelor electronice, de la tablete si smartphone-uri, pana la e-reader-ele dedicate.
Vanzarile de carti necartonate continua sa conduca pe piata din Statele Unite, pana la 299,8 milioane de dolari in prima jumatate a acestui an, dar se pare ca sunt in declin. De fapt, vanzarile de carti electronice au depasit vanzarile de carti necartonate in urma cu un an si jumatate pe Amazon, cel mai mare retailer de carti din SUA.
Anul trecut, vanzarile nete provenite din afacerile cu carti necartonate au fost de 335 de milioane de dolari.
Notabil, segmentul audiobook-urilor a crescut mai mult ca oricand, cu 32,7%, pana la 25 de milioane de dolari, in prima jumatate a acestui an.