It.bzi.ro: Cum sa-ti maresti productivitatea in fata computerului

Petrec incredibil de mult timp in fata computerului. Avand in vedere ca si lucrez pe notebook-ulpersonal, numarul de ore petrecute zilnic la PC poate varia de la 12 pana la 16 ore. Indiferent daca ma informez pentru un articol, caut stiri sau surse de divertisment, toate activitatile mele sunt legate de computer. Si nu sunt singurul care are un astfel de stil de viata.
Traim intr-un deceniu in care o mare parte din afaceri isi desfasoara activitatea online. La ora actuala, multe companii permit lucrul de acasa sau incurajeaza desfasurarea activitatii pe notebook-ul, tableta sau smartphone-ul personal. Numarul mare de magazine virtuale de aplicatii au provocat o noua categorie de job-uri: dezvoltator din confortul caminului. Tot mai multe persoane sunt angajate sau castiga bani desfasurandu-si activitatea acasa. Toate acestea sunt trenduri care vin cu un set incredibil de avantaje pentru angajat, antreprenor, programator sau, in cazul meu, redactor. Din pacate, ca de fiecare data, exista si minusuri.
Este extrem de greu sa fii productiv intr-un birou aglomerat in care de multe ori esti tinut sub observatie sau ti se dau sarcini noi chiar inainte de a le fi terminat pe cele vechi. Din pacate, in momentul in care lucrezi de acasa si nu esti tinut sub observatie si, la un anumit nivel, esti propriul tau sef, de cele mai multe ori productivitatea are si mai mult de suferit. Desi aceasta situatie afecteaza toate categoriile de muncitori, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea, in randurile care urmeaza ne vom rezuma la cei din IT.
Auzisem la un moment dat ideea "computerul este un viciu". Acest fapt se datora timpului pe care ti-l poate consuma din timpul zilei, fara sa-ti dai seama, urmand ca a doua zi sa te intorci pentru o noua portie. "Viciul" a ajuns asociat activitatii de utilizare a computerului, in parte din cauza volumului incredibil de mare de distractii pe care ti le ofera. Cu toate ca PC-ul este considerat unealta principalade productivitate a ultimilor 50 de ani, distractiile sunt multe, marunte si de multe ori infinite.
Dupa ce am studiat destul de mult aceasta problema si am inceput sa disec toate aspectele care ar putea-o provoca, am reusit din fericire sa gasesc si cateva solutii extrem de eficiente. Inainte de ajunge insa la solutii, voi atrage intai atentia asupra problemelor. Daca simtiti ca va incadrati intr-unul dintre scenariile de mai jos, "mana sus"! . Si aici, ca in cazul multor altor vicii, se aplica acelasi principiu: inainte de rezolva o problema, trebuie sa contientizezi ca i-ai cazut victima.

Marile probleme

Amanarea la infinit. "Termin de citit un articol si ma apuc de lucru" - inlocuind cuvantul articol cu un clippe YouTube, post pe Facebook, blog sau orice alt site aceasta este cea mai mare minciuna pe care ti-o spui singur singur. Problema din pacate nici macar nu sta in afirmatie, sta in faptul ca rareori te apuci de lucru cum ti-ai promis.
Revenind insa la citit online, atat de usor trece ziua in momentul in care sari de la o stire la alta sau de la un articol la altul incat ajungi sa nu iti dai seama ca cele 15 minute pe care ti le planificasei initial ajung sa se reflecte intr-una sau chiar mai multe ore petrecute fara nici un fel de utilitate reala.
Desi aceasta problema este mult mai profunda decat pare la prima vedere, o solutie partiala ar fi sa apelati la un serviciu gen Pocket (http://getpocket.com/). Este disponibil pentru orice platforma si va permite sa salvati link-uri pentru a le citi mai tarziu, de oriunde si de pe orice dispozitiv. Cu un pic de efort s-ar putea sa va ajute sa rezistati mult mai bine tentatiei de a va fragmenta ziua de lucru.
Evitati distractiile. Desi suna penibil, noi ca fiinte umane suntem susceptibile la distractii. Poti sa lucrezi cu mare interes la ceva si un link de pe un site sau un pop up sa-ti fure toata atentia intr-un interval de cateva secunde. Tentatia de a face un click este cea mai periculoasa. Poate sa-ti vina in cap o melodie si nu stii toate versurile iar Google este la un pas distanta. Poti sa primesti un email care stii ca o sa te distraga si nu poti rezista tentatiei de a face click pentru a-l deschide.
In orice alt mediu de lucru solutia ar fi evitarea distractiilor sau in cel mai radical caz inchiderea telefonului, din pacate, cum am mentionat, in momentul in care iti desfasori activitatea la calculator, tentatiile sunt la un click distanta. O solutie ar fi sa deconectezi internetul dar, hai sa fim seriosi, cine are puterea sa faca un astfel de gest.