Ziare.com : De cat timp are nevoie un hacker pentru a-ti sparge parola

Utilizatorii de Internet se lovesc de parole de fiecare data cand isi creeaza un cont nou pe un site, cand se logheaza pe o retea de socializare sau pe un program de mesagerie instant, insa putini dintre acestia au parole sigure.
Conform mai multor rapoarte ale firmelor de securitate, citate de Business Week, cele mai utilizate parole sunt "123456", "password", "12345678" "qwerty" si "abc123".
Cea mai mare greseala la alegerea unei parole este folosirea a mai putin de sase caractere, spun expertii, pentru ca o parola scurta ar fi foarte usor de spart. In schimb, o parola sigura trebuie sa aiba peste opt caractere, atat litere, cat si cifre care nu se repeta.
Pentru o parola simpla, de sase caractere normale, un hacker are nevoie de 10 minute. Daca totusi parola contine majuscule, piratul cibernetic are nevoie de 10 ore. Timpul creste la 18 zile daca trebuie sa descifreze numere si simboluri.
Pentru sapte caractere normale, un hacker are nevoie de patru ore. Daca parola are si majuscule, sunt necesare 23 de zile pentru descifrarea acesteia si de patru ani daca are numere si simboluri.
Daca internautul si-a ales un cuvant de opt caractere normale, parola sa poate fi sparta in patru zile. Trei ani sunt necesari daca parola are majuscule si 463 de ani pentru numere si simboluri.
Hackerului ii va lua patru luni sa sparga o parola formata din noua caractere. 178 de ani va petrece insa pentru a descifra majusculele si 44.530 ani pentru simboluri si numere.