Gandul.info: Google il omagiaza astazi pe artistul graffiti Keith Haring

Keith Haring este sarbatorit astazi de Google, cand se implinesc 54 de ani de la nasterea sa. Majoritatea lucrarilor artistului graffiti sunt inspirate din viata oamenilor din New York, din gesturile pline de energie si vitalitatea debordanta a acestora. Google a respectat stilul lui Keith Haring si a realizat o grafica a logo-ului in acelasi ton.
Keith Haring s-a nascut pe 4 mai 1958 in orasul Reading din Pennsylvania, SUA si a crescut in Kutztown cu mama sa, Joan Haring si tatal sau, Haring Allen, un caricaturist. El a avut trei surori mai mici, Kay, Karen and Kristen. Interesant este faptul ca parintii sai au vrut neaparat ca numele tuturor copiilor sa inceapa cu litera ’’K’’.
Haring a indragit arta de la o varsta frageda. In perioada 1976-1978, el a studiat arta comerciala la The Ivy School of Professional Art, o scoala de arta din Pittsburgh. El si-a pierdut repede interesul pentru arta comerciala si, in 1978, la varsta de 19 ani, s-a mutat la New York, unde a studiat la Scoala de Arte Frumoase. Aici, el a fost inspirat in special de graffiti.
Haring a atras pentru prima data atentia publicului prin desenele sale cu creta realizate pe peroanele de la metroul new-yorkez. Arta sa se remarca prin folosirea de linii indraznete, culorii vii si figuri active care transmit mesaje puternice despre viata si unitate.
Aici l-a cunoscut pe Jean-Michel Basquiat, un alt ’’artist al strazii’’, poreclit ’’copilul graffiti’’. Cei doi sunt considerati primii artisti graffiti care au ridicat aceasta miscare la rangul de arta.
Incepand cu anul 1980, Haring a organizat expozitii in Club 57 din New York. A participat la Expozitia din Times Square, unde a desenat pentru prima data animale si fete de oameni. In 1981, el a schitat primele sale desene cu creta pe hartie neagra si a vopsit tot felul de obiecte din plastic si metal.
Incepand cu anul 1984, Haring a realizat graffiti in diverse locuri ale lumii, incluzand Statele Unite, Europa si Australia. Cateva dintre aceste lucrari au supravietuit de-a lungul timpului (de exemplu, cea de pe peretele depozitului Muzeului Stedelijk din Amsterdam, Olanda, realizata in anul 1986), dar altele au fost distruse (precum cea realizata pe Zidul Berlinului in Germania, tot in anul 1986).
In anul 1986, ca o reactie impotriva elitismului din lumea artistilor, Haring a deschis in New York Pop Shop, un magazin care vindea suveniruri create de el. Desenele bizare, dar pline de energie ale lui Haring au fost aplicate pe o gama larga de produse, de la tricouri pana la un balon, in anul 1989.
In anul 1988, Haring a aflat ca sufera de SIDA, iar in urmatorii doi ani si-a canalizat energia in educarea publicului cu privire la virusul HIV si la pericolul consumului de droguri. Keith Haring a murit pana la urma rapus de boala, pe 16 februarie 1990.
Ca o celebrare a vietii sale, Madonna a participat la un concert de binefacere pentru bolnavii de SIDA in memoria lui Keith Haring. Toti banii stransi in urma concertului au fost donati catre fundatii de caritate pentru bolnavii de SIDA.
Lucrarile lui Haring zugravesc imagini simple de oameni, animale sau figurine care danseaza, unele chiar dure prin rigiditatea lor. Ele contureaza si imagini dure: animale si oameni chinuiti, oameni deformati, scene infernale in care personajul principal se supune torturilor societatii posedate de demoni. Pentru Haring liniile, culorile, formele si obiectele se compun intr-un mod unic.