MondoNews.ro : Ludwig Mies van der Rohe, unul dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului 20

Astazi se implinesc 126 de ani de la nasterea lui Ludwig Mies van der Rohe, unul dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului 20.
Stilul creatiilor sale a fost marcat de claritate si simplitate, fiind unul dintre arhitectii care au utilizat materiale moderne, cum ar fi otelul industrial si sticla plana.
Ludwig Mies van der Rohe si-a inceput cariera ca ucenic, in atelierul de lucrari in piatra al tatalui sau, dupa care a lucrat la cateva firme locale de design.
Ludwig Mies van der Rohe (n. 27 martie 1886 - 17 august 1969) a fost un arhitect german, unul dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului 20.
Ludwig Mies van der Rohe, alaturi de Walter Gropius si Le Corbusier, este considerat ca unul dintre pionierii, dar si maestrii arhitecturii moderne. Mies, ca multi altii dintre contemporanii sai post-belici, a cautat sa genereze un stil arhitectural care ar fi reprezentativ pentru timpurile moderne, aidoma cum, la randul lor, stilurile gotic,renascentist si baroc fusesera reprezentative pentru timpurile lor.
Rezultatul creatiei sale arhitecturale este unul din stilurile cele mai influente ale secolului 20, marcat de claritate si simplitate. Cladirile sale din epoca maturitatii creatiei sale artistice utilizeza materiale moderne, asa cum ar fi otelul industrial si sticla plana cu ajutorul carora a definit spatii si suprafete elegante si austere in acelasi timp. Arhitectul german, mai ales in perioada americana a creatiei sale, a dezvoltat pana la simplitatea maxima, specifica doar maestrilor, utilizarea produselor industriale de serie (otelul, sticla, betonul armat, metale si aliaje dure), initiata de Gropius si el in perioada lor Bauhaus, pentru a crea o arhitectura esentializata, cu o mare putere de sugestie. Mies a numit acest stil arhitectural propus de el, "arhitectura piele si oase". Altii au numit-o "mai putin este mai mult", conform "less is more / Weniger ist mehr". In sfarsit, altii au denumit-o "Dumnezeu este in detalii", conform "God is in the details / Gott steckt im Detail".