Google si-a modificat, vineri, logoul pentru a-l omagia pe Juan Gris, la implinirea a 125 de ani de la nasterea pictorului spaniol, unul dintre cei mai influenti reprezentanti ai cubismului, alaturi de Pablo Picasso si Georges Braque.
Juan Gris a fost un important exponent al celei de-a doua faze a cubismului, iar stilul sau dominant a fost cubismul sintetic. Originile sale spaniole se reflecta in picturile sale, in care chitara este o tema recurenta, la fel ca fructele si ziarele.
Aceste trei elemente se regasesc si in noul logo al Google, care ii este dedicat lui Juan Gris, fiind gandit ca o pictura cubista.
Jose Victoriano Gonzalez-Perez, cunoscut sub denumirea de Juan Gris, s-a nascut pe 23 martie 1887, la Madrid, in Spania, si a decedat la varsta de 40 de ani, pe 11 mai 1927, in Boulogne-sur-Seine, Franta. Juan Gris a trait si a lucrat in cea mai mare parte a vietii sale in Franta.
Impreuna cu prietenii si colegii sai Pablo Picasso, Georges Braque, Fernand Leger si altii, Juan Gris a contribuit la dezvoltarea cubismului ca gen artistic inovativ.
Cubismul este un curent artistic inaugurat in Franta, in jurul anului 1907, avandu-i ca promotori pe pictorii Pablo Picasso si Georges Braque. Aceasta arta abstracta este considerata a fi cea mai revolutionara miscare artistica a secolului trecut. In operele de arta cubiste, obiectele sunt sparte, analizate si reasamblate intr-o forma abstracta.
Potrivit informatiilor furnizate de Tate Modern Museum, care adaposteste unele din lucrarile lui Juan Gris, acesta a studiat ingineria la Madrid, iar din 1904, pictura. S-a mutat la Paris in 1906, devenind ulterior prieten cu Picasso, Matisse, Braque si Leger. Portretul pe care Juan Gris i l-a realizat lui Picasso in 1912 este una dintre cele mai semnificative lucrari cubiste timpurii. In 1915, Juan Gris a fost pictat la randul sau de Amedeo Modigliani.
La inceputurile carierei sale, el si-a castigat existenta desenand si a inceput sa picteze in mod serios in 1910, iar din 1912 s-a alaturat miscarii cubiste, lucrarile sale remarcandu-se prin puritatea lor clasica si prin luciditatea lor. A inceput sa-si dezvolte stilul sintetic in 1913-1915, iar prima sa expozitie a fost vernisata la Galerie de l‘Effort Moderne, din Paris, in 1919. In perioada 1921 - 1924, a realizat scenografia si costumele pentru mai multe spectacole, printre care si spectacolul de balet "Les Tentations de la Bergere" de Serge Diaghilev.
S-a stabilit la Boulogne-sur-Seine in 1922, dar si-a petrecut cele mai multe ierni in sudul Frantei. In 1920 s-a imbolnavit, iar problemele sale de sanatate s-au accentuat in urmatorii ani. A decedat pe 11 mai 1927, la Boulogne-sur-Seine.
Recordul pentru o lucrare de Juan Gris vanduta in cadrul unei licitatii a fost stabilit in noiembrie 2010, cand pictura sa "Violon et guitare" a fost adjudecata pentru o suma de 28,6 milioane de dolari, potrivit presei internationale.
Google isi modifica frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.
(Sursa: MEDIAFAX)