it.biz.ro: Laptop-urile castiga tot mai mult teren in fata desktop-urilor

Calculatoarele portabile castiga tot mai mult teren in fata desktop-urilor, proportia de desktop-uri din vanzarile totale de PC-uri fiind in declin, arata un studiu IDC. Doua din trei PC-uri vandute anul trecut in Europa Centrala si de Est au fost portabile, iar IDC prevede o crestere tot mai mare a vanzarilor de laptopuri in 2012.
Piata de PC-uri din zona Europei Centrale si de Est a crescut substantial anul trecut, cu 7,5% in volum si 3,1% in valoare, potrivit unui studiu de piata al IDC. Astfel, au fost vandute 25 de milioane de unitati, cu o valoare totala de 16,6 miliarde de dolari. IDC estimeaza anul acesta o cre?tere de doua cifre pentru segmentul de calculatoare portabile, iar pentru segmentul de desktop-uri o crestere de o cifra.
Tabletele PC au inregistrat de asemenea cresteri ale vanzarilor peste asteptari anul trecut, de 21%, urcand pana la 106 milioane de unitati vandute. Laptopurile de tip ultra-light, aparute pe piata Europei Centrale si de Est la sfarsitul anului trecut vor pune presiune pe preturile ultra-portabilelor traditionale, estimeaza IDC in studiu.

Ce marci au preferat est-europenii

Cele mai vandute marci din categoria desktop au fost HP, Dell si Lenovo. HP a fost singura companie care a reusit sa aiba o cota de piata de peste 10%, iar imp ce Dell si Lenovo au avut fiecare sub 5% din piata in 2011.
Cei trei mari jucatori de pe piata calculatoarelor portabile, ASUS, Acer si HP au avut anul trecut o cota de piata de 54%, impreuna.