It.bzi.ro informeaza: Evolutia mouse-ului

De la inceputurile lui modeste vom descoperi cum s-a imbunatatit si cum a devenit indispensabil oricaruia dintre noi. Primul mouse apoi apple mouse, microsoft mouse, logitech mouse si nu numai, toate au avut un inceput.

Computer Mouse: Pacientul Zero
Desi acum ar putea parea oarecum primitiv primul mouse, un obiect de artizanat, si-a facut treaba foarte bine devenind un model pentru generatiile de mousi ce aveau sa urmeze. Lui Douglas Engelbart ii atribuim toate creditele pentru aceasta inventie, facandul dintr-un bloc de lemn, o pereche de roti dintate si un bec rosu pe post de buton ce te implora sa il apesi. In decembrie 1968, Englebart a prezentat in cadrul unei conferinte varianta imbunatatita a primului pc mouse, un model ce avea 3 butoane.

Mouse-ul Xerox
Mouse-ul lui Englebbart a reprezentat inceputul, cu mult inainte ca acesta sa isi croiasca drum spre computerele noastre de acasa. Xerox 8010 Information System si-a facut aparitia in 1981 si a fost unul dintre primele sisteme comerciale de calcul all-in-one ce au intrat pe piata. Cum era de asteptat, acestea aveau inclus si un mouse. Nu au fost vandute prea multe unitati, poate si din cauza ca nu multi isi permiteau luxul de a se rasfata cu propriul lor calculator ce costa 16595 dolari.

Apple mouse - "Mica minune"
Minunea de la Apple, Steve Jobs a avut un talent pentru a gasi idei bune ale oamenilor si a le transforma in idei si mai bune. Mouse-ul a fost una dintre acestea. Lisa Apple, mouse aparut in anul 1983 si a fost special conceput pentru utilizatorii calculatorelor personale. Pretul mouse-ului era destul de mare, 9995 dolari.

Microsoft Mouse
Microsoft a intrat pe piata cu un mouse ceva mai mare ca si dimensiuni fata de Lisa Apple, mouse-ul celor de la Apple, si a fost lansat odata cu PC-ul IBM in anul 1983. Acest mouse Microsoft avea in plus doua butoane si costa 195 dolari. Pretul suna socant astazi, dar in comparatie cu 400 dolari cat costa mouse-ul cu trei butoane Hawley X063X, parea destul de rezonabil.

Mouse-ul Logitech fara fir
Pana la sfarsitul anilor 1980, Logitech a fost lider "o alternativa" in furnizarea perifericelor. Dupa lansarea primului lor mouse cu trei butoane in 1982, Logitech a lansat MouseMan Left, MouseMan Right si MouseMan Large in 1990. A lansat primul Logitech mouse fara fir, MouseMan Cordless, in 1991. MouseMan Cordless folosea tehnologia RF (frecvente radio), o tehnologie ce nu necesita alinierea dispozitivelor. Mouseul era alimentat de 4 baterii Ni-Cad, acest mouse Logitech s-a bucurat de un succes neasteptat.

Micul amanunt - Rotita scroll, Partea 1
1995 ne-a adus ProAgio, primul mouse cu rotita scroll, sau mai degraba Mouse Systems a facut-o. Compania din Fremont, CA la lansarea revolutionarului computer mouse a avut ca si campanie de publicitate: "Navigarea pe net nu a fost niciodata mai usoara - cu ProAgio (49.99 dolari), incredibilul pc mouse cu cinci butoane. ProAgio special conceput pentru navigarea pe internet, rotita scroll va permite zoom-ul paginilor web fara atingeti nimic altceva".

Micul amanunt - Rotita scroll, Partea 2
Mouse Systems a facut o treaba intradevar buna cu rotita de scroll. In 1996 primul mouseMiscrosoft Intellimouse cu rotita de scroll a fost primul ce a functionat fara repros atat rotita cat si butonul de sub aceasta. Curios insa, este faptul ca un inginer de la Microsoft pe nume Eric Michelman sustine ca ideea rotitei de scroll o avea inca din 1993. Si mai ciudat, este ca Microsoft nu a avut patentul pentru rotita de scroll a mouse-ului pana in 1999.

Luminita de la capatul gaurii mouse-ului.
1999 a fost un an crucial pentru tehnologia mouse-ului, o serie de mari producatori au scos diferite versiuni ale mouse-ului optic. Initial bazat pe tehnologia led-urilor inflarosii, mouse-ul optic va merge in cele din urma catre laser tracking, cu mouse Logitech MX-1000 ca deschizator de drumuri. In zorii noului mileniu avem un mouse cu care facem click fara sa ne incomodeze firul, sa aiba nevoie de curatare sau sa ii trebuiasca un mouse-pad dedicat.

Mouse-ul ce va urma
Ce urmeaza pentru mouse-ul computerului nostru? Acestea par a fi ajuns la maximul dezvoltarii, astfel urmatorl pas este de fragmetarea intr-o serie de nise de piata. Mini-Mouse, gaming mouse, mouse care iti incalzeste mana sau mouse ce iti poate spune ritmul cardiac si mult mai multe versiuni specializate pe diferite categorii si nise. Un alt timp de mouse ce se afla in curs de dezvoltare este I-Contact, un mouse integrat intr-o lentila de contact ce va duce cursorul acolo unde privesti.